zadanie tekstowe prowadzące do rozwiązywania uładu równań z dwiema niewiadomymi
ZOJKA: W dwóch zbiornikach Z1 i Z2 znajduję się woda. Ze zbiornika Z1 przelano do zbiornika Z2 tyle
wody, że ilość wody w Z2 podwoiła się. Następnie ze zbiornika Z2 przelano do zbiornika Z1 tyle
wody, że ilość wody potroiła się. Okazało się wówczas, że w obu zbiornikach jest po 450 litrów
wody. Oblicz, ile wody było na początku w każdym zbiorniku?
Mam problem z napisaniem układu równań. Do wyniku doszłam rozwiązując zadanie od końca.
Z1=525l.
Z2=375l.
525+375=900
PROSZĘ O POMOC


Z góry bardzo dziękuję