spadek swobodny
MIn: Prosze bardzo to jest wazna sprawa
1. Oblicz.
a) Jaki jest ciężar ciała o masie 5kg, 18kg, 25dag, 7g, 3t, 12,5t ?
b) Jaką masę ma ciało o ciężarze 0,3N, 8N, 15N, 800N, 25kN, 770kN
2.Podaj przykład ciała o danym ciężarze, spotykane w życiu codziennym.
1N, 10N, 100N, 1kN, 10kN
3. Oblicz, po jakim czasie spadający kamień osiągnie prędkość:
a) 3metry na sekundy
b) 80metrów na sekundy
c) 90 kilometrów na godzinę
d) 300kilometrów na godzinę
3 maj 22:23
3 maj 22:27
MIn: sorry tak jakos z nerwów ale pilnie mi sa potrzebne a ja nic nie wiem
3 maj 22:29
Jakub: 1.
a) Ciężar ciała jest to siła z jaką Ziemia przyciąga daną masę. Liczysz ją ze wzoru Q=mg np.
Q = 5kg * 10m/s
2 = 50N
| | Q | |
b) Przekształcasz wzór Q=mg na m= |
| i liczysz np. |
| | g | |
Pamiętaj tylko, że 1kN = 1000N ( to w dwóch ostatnich przykładach masz)
2. Policz jakie to masy i wymyśl przykłady ciał np. butelka 1l wody mineralnej to masa 1kg
czyli ciężar 10N
3. Ciało spada ruchem jednostajnie przyspieszonym z przyspieszeniem g≈10m/s
2. Wzór na prędkość
w tym ruchu (przy prędkości początkowej v
0 = 0) to
v = at
v = gt
Masz wzór, podstawiaj i licz. Powodzenia.
Tak z ciekawości te zadania to z gimnazjum czy liceum? Nie wiem jakie są aktualne programy.
3 maj 22:41
@Basia:
ad.1a
F = m*g gdzie g−przyspieszenie ziemskie g=9,91
ms2
F
1 = 5kg*9,81
ms2 = 49,05
kg*ms2 = 49,05 N
pozostałe identycznie, z tym,że dag,g i t zamieniasz na kg
ad.1b
m =
Fg
| | 100 | |
m1 = U{1N}{9,81ms2 = |
| kg = 0,101 kg ≈ 0,1 kg |
| | 981 | |
pozostałe identycznie, z tym,że kN zamieniasz na N
ad.2
policz masę jak w 1b. i zastanów się jakie ciała mogą ją mieć
3 maj 22:43
MIn: <thx> @Basia i jakub a ten program z gimnazjum powtarzamy materiał
3 maj 22:52