iwonka : PROSZĘ O POMOC! oblicz sumę wyrazów 10+9+ (81/10)+(729/100)+....
ktosiek :): promień podstawy stożka jest równy 6 cm, a kąt między tworzącą stożka i jego podstawą ma miarę 30stopni. Oblicz pole powierzchni i objętość tego stożka
lolo: x3+3x2-9x+5=0
mati: DZIĘKUJE CI WIGA! NAWET NIE WIESZ JAK MI POMOGŁAŚ
Ewelajn: 2) Dana jest funkcja y = x² - 4x + 3
damorka: Jak poprawnie zapisać obliczenia? Mam zadanie :
mati: √2 oblicz miare kąta ostrego rombu o obwodzie 4a i polu 2 a2
Ewelajn: Znajdź wzór funkcji wiedząc że dla x = 1 osiąga minimum równe - 2 i jego jedno z miejsc zerowych równa się 3
Roshumba: 1 ) . Dana jest funkcja złożona o wzorze
elaela: hej mam rozwiązać działanie: x-3 x+4
wyzwanie: Basiu, przeprowadziłam własny dowód w temacie poniżej, zerknęłabyś, proszę
do wody!: hej jestem w 2LO kl. mat-inf ale bez względu na profil mojej klasy uważam, że wypadałoby opanować umiejętność dowodzenia twierdzeń. Wszystko co tyczy się matmy idzie
bogusia: √13-3√4-√7-3√4
Ania: Wielomian fjest określony wzorem f(x)=ax4-9x3+3x2+7x+b dla pewnych liczb pierwszych a oraz b. Wiadomo że liczba 3/2 jest pierwiastkiem tego wielomianu. Oblicz a i b. Czy jest
Mariola: znajdź zbiory A\B i B\A wiedząc,ze do zbioru A nalezą liczby postaci 3k-1, a do zbioru B - liczby postaci 3k+2, gdzie:
Efka: jak znaleźć maksymalny x jaki przyjmuje funkcja f(x)= -2x3 + 18x2
Marta: 4. Przesuwając wykres funkcji f o 3 jednostki w lewo i 4 jednostki do góry, otrzymamy wykres funkcji g(x) = 2x2 - 8x + 5. Znajdź wzór funkcji f.
Marta: 1. Wykresem funkcji f jest parabola o równaniu y=x2 - 2√2x - 6 a) Znajdź współrzędne wierzchołka tej paraboli.
Efka: jak rozwiązać równanie logarytmiczne: log(x + 6) - 2 = 0,5log(2x - 3) - log25
damorka: Dla jakich wartości parametru α ciąg (an) jest rosnący? an= n sinα - 3
ola: Funkcja f określona jest wzorem f(x) = -3(x+3)(x-2).
Mariola: dziekuję wszystkim za pomoc w zadaniach mam ogromne zaległosci
Mariola: dane są 2 zbiory A-zbiór liczb postaci 4n, gdzie n należy do N , B- zbiór liczb parzystych.
Efka: zbadaj przebieg zmienności funkcji: f(x)= (4 - 2)/(x2 - 1)
Efka: Funkcja f(x)=1/3x3 - x2 +mx + 9 osiąga ekstremum dla x=-1. Wyznacz współczynnik m, przy wyznaczonym m zbadaj przebieg zmienności funkcji.
Mariola: czy ja dobrze rozumiem ? względnością prędkości nazywamy to że względem różnych ukladów odniesienia ciało porusza
jedrek : stozek powstaje w wyniku obrotu toj. rownobocznegowokol swojej osi symetrii .Oblicz pole powierzchni i objetosc stozka wiedzac ze obwod trojkata ma 30 cm.Licze na pomoc dzieki
loczek: przed ulokowaniem 400 000 euro masz do wyboru propozycje dwoch bankow: bank A proponuje kwartalna kapitalizacje odsetek przy oprocentowaniu 8% w skali roku, natomiast bank B
Haushinka: Jak dobrać wymiary okna w kształcie prostokąta o obwodzie 6 m aby jego powierzchnia była
Haushinka: Ułóż trzy różne równania trzeciego stopnia dla których liczby 0 i -3 są jedynymi
Mariola: co nazywamy względnością prędkości?
VooDoo: no tera to rozumie dzienki temu co to zrobił wielkie dzienki
Kasia: Rozwiąż równanie x3-2x2-x+2=0
Nieznajoma: Miejscem zerowym funkcji f(x)=3x+b jest liczba -6. Wyznacz te argumenty x, dla których funkcja f i funkcja g(x)=-x3+9x2+5x przyjmują te same wartości.
rozowazyletka: usuń niewymierność z mianownika ułamka 1/√2
Anka: Korzystając ze wzoru skróconego mnożenia rozwiązać równanie kwadratowe (2x+3)2-16=0
mati: Bardzo prosze o pomoc:( √2