Mariola: znajdź zbiory A\B i B\A wiedząc,ze do zbioru A nalezą liczby postaci 3k-1, a do zbioru B
- liczby postaci 3k+2, gdzie:
a) k jest liczbą całkowitą dodatnią jednocyfrową
b)k należy do C+
c)k nalezy do C
27 gru 17:41
Basia:
c) A={n=3k-1: k∈C}
B={n=3l+2: l∈C}
musimy zapytać czy istnieją liczby należące do obu zbiorów;
gdyby tak było to
3k-1=3l+2 k,l∈C
3k-3l=3
3(k-l)=3
k-l=1
k=l+1
l=k-1
z tego wynika, że każda liczba zbioru B należy do zbioru A czyli
B\A = 0 (jest zbiorem pustym)
oraz każda liczba zbioru A należy do B czyli
A\B = 0 (jest zbiorem pustym)
b) jeżeli k,l∈C+ sytuacja się zmieni
l∈C+ to k=l+1∈C+
czyli B⊂A czyli B\A = 0
natomiast odwrotnie tak już nie jest
k∈C+ to nie zawsze l=k-1 jest liczbą z C+
konkretnie nie jest tak dla k=1
czyli 2∈A ale ~ 2∈B czyli A\B={2}
a) po prostu wypisz te liczby podstawiając kolejno za k liczby 1,2,3,.....,9
A\B i B\A powinnaś znaleźć bez problemu
27 gru 18:45
Mariola: niestety nie kapuje
27 gru 19:40