Efka: jak znaleźć maksymalny x jaki przyjmuje funkcja f(x)= -2x
3 + 18x
2
27 gru 17:21
wiga:
Znów policzyć pochodną f(x)
i f'(x) = 0 i wyliczyć x
27 gru 17:24
Efka: pochodna będzie f'(x)= -6x2+36x?
27 gru 17:29
wiga:
Nie miałaś pochodnych?.. ejjjjj

f
'(x) = - 2*3*x
2 +18*2*x
f
'(x) = -6x
2 +36x
teraz tylko przyrównac do zera f
'(x) i już prawie gotowe
bo obliczysz x
27 gru 17:29
wiga:
27 gru 17:29
Efka: nie miałam... znowu Twoja pomoc okazała się zbawienna
27 gru 17:34
wiga:
No to się cieszę ,że mam taki wpływ na poszerzanie
Twojej wiedzy o pochodne!

Czyli rozumiesz to zadanko ! tak?
27 gru 17:52
Efka: tak, rozumiem... brakowało mi wiedzy na temat tej głupiej pochodnej... teraz już
rozwiązałam kilka zadan na których przez to utknęłam. dziękuję jeszcze raz
27 gru 18:04