Anka: Korzystając ze wzoru skróconego mnożenia rozwiązać równanie kwadratowe
(2x+3)2-16=0
27 gru 09:45
Kasia: (2x+3)2-16=0
(4x2+12x+9)-16=0
4x2+12x+9-16=0
4x2+12x-7=0
Δ=122-4*4*(-7)=0
Δ=144+256
Δ=400
√Δ=20
x1=(-12)*20/2*4
x1=(-240)/8
x1=(-30)
x2=(-12)*(-20)/2*4
x2=240/8
x2=30
27 gru 11:06
wjmm: A nie lepiej tak

(2x+3)
2-16=0
(2x+3-4)(2x+3+4)=0
(2x-1)(2x+7)=0
x
1=1/2 v x
2=-3.5
Swoją drogą delta wynosi 256 (4*4*7= 112

)
27 gru 12:16
Gwiazdka:
Kasi rozwiazanie nie jest poprawne! błąd w obliczeniu delty
powinno być Δ= 144 +112= 256
√Δ= 16
x
1= 1/2 x
2= - 3.5
więc Ty masz poprawnie rozwiązane!
Twój sposób rozwiazania poprawny!
Uniknęłaś obliczania delty!
czyli bardzo dobrze
27 gru 14:32