loczek: przed ulokowaniem 400 000 euro masz do wyboru propozycje dwoch bankow: bank A proponuje
kwartalna kapitalizacje odsetek przy oprocentowaniu 8% w skali roku, natomiast bank B
proponuje roczna kapitalizacje odsetek wysokosci 9%. w ktorym banku korzystniej jest
zlozyc pieniadze na rok? ile euro zyskales wybierajac odpowiedni bak?
27 gru 15:23
mila:
W banku A p= 8%/4= 2% n= 4
Kk= Kp(1 +p)4
Kk= 400 000( 1+ 2/100)4
Kk= 400 000(1,02)4
Kk= 400 000*1,0824= 432 972,86 euro zysk 32 972,86 euro
W banku B podobnie p=9% n=1
Kk= 400 000(1 +9/100)1
Kk= 400 000(1,09) = 436 000 euro zysk 36 000 euro
27 gru 15:41