wiga:
liczysz miejsca w przedziałach podanych dla tej funkcji!
1/ przypadek dla x≤ 1
2x
2-8=0 <=> x
2- 4=0 <=> x = - 2 lub x = 2
ponieważ x ≤1 to wybieramy tylko x = - 2
2/ przypadek dla x>1
x
2 -5x +6=0 Δ= 1
x
1=3 x
2 = 2 --- przyjmujemy obydwa bo x>1
odp do a) x= - 2 gdy x ≤1
x= 2 lub x = 3 gdy x>1
b)
wartości oblicz sam(a) z tej funkcji dla której określony jest x
np; x= 0 jest ≤1 czyli dla pierwszej
2*0
2 -8= - 8 czyli f(0)= - 8
pozostałe już wiesz!
c) to punkty
z osią OX czyli w miejscach zerowych( a to juz masz!)
wystarczyzapisać np A(-2,0) dla pierwszej
B( 2,0) C(3,0) dla drugiej
z osią OY to f(0)
czyli f(0)= - 8 dla pierwszej D(0,-8)
dla drugiej nie ma bo x>0 coś jeszcze?