Efka: Funkcja f(x)=1/3x3 - x2 +mx + 9 osiąga ekstremum dla x=-1. Wyznacz współczynnik m, przy
wyznaczonym m zbadaj przebieg zmienności funkcji.
27 gru 16:10
wiga:
Oblicz f
'(x)
następnie f
'( -1) = 0 i obliczysz wartość m
dalej przebieg zmienności już chyba dasz radę
27 gru 16:24
Efka: wlasnie nigdy nie miałam tego f'(x) i jest to dla mnie czarna magia...
27 gru 16:48
wiga:
Jak nie miałaś ! to pochodna funkcji f(x) przypomnij sobie!
f
'(x) = 1/3*3*x
2 -2x +m
czyli
f
'(x)= x
2 -2x +m
ponieważ jak Ci pisałam f
'(-1)=0
czyli
(-1)
2 - 2(-1) +m =0
1 +2 +m =0
to m = - 3
więc f(x) = 1/3x
3 - x
2 -3x +9
D= R
miejsca zerowe to
1/3x
3 -x
2 -3x +9=0 /*3
x
3 -3x
2 -9x +27=0
x
2(x-3) -9(x-3)=0
(x-3)(x
2-9)=0
(x-3)(x+3)(x-3)=0
x= 3 -- pierw. dwukrotny x= - 3
itd...
sporządź wykres zaznacz ekstremum dla x = -1
już prawie wszystko policzone ! dasz już radę
27 gru 17:06
Efka: dziękuję Ci ślicznie!
nie mialam nigdy pochodnej... ale dzięki Tobie coś juz z tego rozumiem

jeszcze raz dziękuję
27 gru 17:16