Marta: 1. Wykresem funkcji f jest parabola o równaniu y=x2 - 2√2x - 6
a) Znajdź współrzędne wierzchołka tej paraboli.
b) Określ zbiór wartości funkcji.
c) Znajdź miejsca zerowe funkcji.
2. Funkcja f dana jest wzorem f(x)=x2 - 4πx + 3π2.
a) Znajdź wszystkie liczby całkowite, dla których funkcja f przyjmuje wartości ujemne?
b) Zapisz wzór funkcji f w postaci iloczynowej.
c) Wyznacz największą i najmniejszą wartość funkcji f osiąganą w przedziale <0;5π>
3. Wykres funkcji f(x)=-2x2 przesunięto o 8 jednostek w prawo i 2 jednostki do dołu,
otrzymując wykres funkcji g.
a) Określ zbiór wartości funkcji g.
b) Określ przedziały monotoniczności funkcji g.
c) Zapisz wzór funkcji g w postaci kanonicznej.
27 gru 17:05
wiga:
Zobacz dział "funkcja kwadratowa" i tam masz wszystko na ten temat!
możesz ewentualnie napisać swoje wyniki to sprawdzimy!
powodzenia ! to nie jest trudne
27 gru 17:09
Marta: To jest tragiczne jak dla mnie

ale spróbuje
27 gru 17:15
wiga:
Nie takie tragiczne!

naprawdę jak przejrzysz wzory
to napewno sobie poradzisz

A jak coś to pisz! spróbuję Ci pomóc
27 gru 17:26
Marta: Zadanie 1 zrobiłam w ten sposób :
y=x2 - 2√2x - 6
Δ= b2 - 4ac
Δ= 32
√Δ = 4√2
a) p = -b/2a = -2√2/2 = -√2
q = -Δ/4a = -4√2/2 = -√2
W( -√2; -√2)
b) Zb. wartości f ∈ (-√2 ; +∞)
c) x1 = -4√2
x2 = 2√2
Czy to o to chodziło? Proszę o sprawdzenie.
27 gru 17:42
Marta: Tego drugiego nie jestem w stanie zrobić
27 gru 17:57
wiga:
Tak! tylko masz bład!
p= 2
√2/2=
√2 minus nie potrzebny bo b ujemne czyli -(-) = +
q= -2
√2 bo - 4
√2/2= -2
√2
więc popraw W i zb. wart. ok?
x
1= ( 2
√2 +4
√2)/2= 3
√2 też masz bład!
x
2= ( 2
√2 - 4
√2/2 = -
√2 też ( musisz zwracać uwagę na znaki
27 gru 18:11
Marta: Dzięki wielkie

a mogę prosic o pomoc z tym 2 bo nie wiem jak to zrobić
27 gru 18:12
wiga: Podobnie! nie przerażaj się liczbą π --- nie "gryzie"

rozwiazać poprostu nierówność
x
2 -4πx +3π
2<0 Δ= 16π
2 - 12π
2= 4π
2 √Δ= 2π
x
1= (4π +2π)/2 x
2=(4π -2π)/2
x
1= 3π x
2= π
ramiona paraboli do góry czyli rozw. nier. to
x∈(π, 3π) i x∈C
więc x={4, 5 , 6, 7,8,9} proste?
27 gru 18:29
Marta: Kosmos, ale dzięki

przede mna jeszcze 30 takich super zadań
27 gru 18:36
kasia: W pierwszym zadaniu nadal jest błąd. Kiedy obliczamy q, nie podstawiamy pierwiastka z delty,
tylko całą deltę. q wynosi − 8
27 gru 14:10