Ewelajn: Znajdź wzór funkcji wiedząc że dla x = 1 osiąga minimum równe - 2 i jego jedno z miejsc
zerowych równa się 3
27 gru 20:26
wiga:
jakiej funkcji? kwadratowej? to ważne!
27 gru 20:29
Ewelajn: Tak , kwadratowej
27 gru 20:38
wiga:
piszemy postać kanoniczną
f(x) = a(x-p)2 +q gdzie p= 1 q = -2
czyli trzeba obliczyć tylko a
a to obliczamy f(3)=0
więc f(x)= a(x-1)2 - 2
skoro x= 3 to f(3) = a(3-1)2 - 2= 4a -2
4a-2=0 to a= 1/2
wzór tej funkcji to
f(x) = 1/2*(x-1)2 - 2
27 gru 20:48
wiga:
Tyle zadań Ci rozwiazuję a Ty o jakimś "krzyczeniu"?

jeszcze źle? .. może za mało ? co?
27 gru 21:48