Ania: Wielomian fjest określony wzorem f(x)=ax
4-9x
3+3x
2+7x+b dla pewnych liczb pierwszych a
oraz b. Wiadomo że liczba 3/2 jest pierwiastkiem tego wielomianu. Oblicz a i b. Czy jest
tu ktoś mądrzejszy ode mnie, kto potrafiłby to zrobić?
27 gru 18:05
wiga:
odp;
a= 2 b= 3
bo W(3/2)=0
czyli
po przekształceniu i uporzadkowaniu otrzymasz!
81 a +16b - 210=0 więc dla liczb pierwszych tylko a = 2 i b=3
to równanie jest spełnione
27 gru 18:20
Ania: no właśnie tak myślałam, ale coś za proste mi się to wydawało

dziękuję
27 gru 18:22
wiga:
Powodzenia! Wolisz trudne!
27 gru 18:31
Ania: nie do końca, ale jestem do nich ciągle przyzwyczajana niestety
27 gru 18:40
wiga:
I dobrze! ale na łatwe patrzy się też łatwiej!
27 gru 18:54