Efka: jak rozwiązać równanie logarytmiczne:
log(x + 6) - 2 = 0,5log(2x - 3) - log25
27 gru 17:04
wiga:
Gdybyś poczytała dział"logarytmy" to wszystko proste!
Jeżeli Ci rozwiążę a Ty przepiszesz to niewiele się nauczysz

spróbuj sama ! napisz jakie rozwiazanie Ci wyszło !
podpowiem ,że log100= 2
teraz już tylko z własności log skorzystać !
powinnaś otrzymać
odp; x = 6 lub x = 14
27 gru 17:21
Efka: ok, a pytanie jeszcze - 0,5log(2x-3) to jest to samo co log z tego nawiasu do 1/2?
27 gru 17:26
wiga:
tak! inaczej √2x -3
pamiętaj tylko o założeniach do równania
x+6>0 i 2x -3>0
czyli x > -6 i x> 3/2
więc x > 3/2 tylko takie x można przyjąć jako odp do tego równania !
27 gru 17:55
Efka: ciagle wychodzi mi cos zle, bo delta jest niewymierna...
27 gru 17:57
wiga:
W ostateczności otrzymasz równanie
x +6
√2x-3
-------- = --------
100 25
czyli
x+6 = 4
√2x-3 po podzieleniu przez 25 OK?
podnieś obydwie str. do kwadratu pamiętaj,że
(x+6)
2= x
2 +12x +36
teraz juz dasz rade powodzenia!
27 gru 18:00
Efka: ok. błąf w rachunkach

mam
dziękuję
27 gru 18:01
wiga:
może źle podniosłaś do kwadratu

równanie powinno być
x
2 - 20x +84=0
Delta ładna Δ= 64 i
√Δ= 8
27 gru 18:02
wiga:
Pamiętaj o dziedzinie równania! w tym przypadku
obydwa x są rozwiązaniem bo x>3/2
27 gru 18:04