Marta: 4. Przesuwając wykres funkcji f o 3 jednostki w lewo i 4 jednostki do góry, otrzymamy
wykres funkcji g(x) = 2x2 - 8x + 5. Znajdź wzór funkcji f.
5. Wykres funkcji f(x) = 3x2 przesunięto o wektor v→, otrzymując wykres funkcji g,
której miejscami zerowymi sa liczby -3 i 1. Znajdź współrzędne wektora v→..
6. Dane są funkcje f(x) = x2 - 2x + 7 i g(x) = 2x2 - 12x +16.
a) Sprawdź, czy dla argumentu 3 - √5 wartość funkcji f lub funkcji g jest liczbą
całkowitą.
b) Znajdź te argumenty, dla których wartość funkcji f są większe od wartości funkcji g.
c) Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez wierzchołki parabol będących wykresami
funkcji f i g.
7. Funkcja f określona jest wzorem f(x) = x2 - 6x + 4.
a) Zapisz wzór funkcji f w postaci kanonicznej.
b) Przez wierzchołek paraboli, będącej wykresem funkcji f, poprowadzono prostą równoległą
do osi OY. Podaj równanie tej prostej.
c) Znajdź te argumenty, dla których wartości funkcji f należą do przedziału <-4,4>.
27 gru 17:15
wiga:
4/ funkcję g(x) trzeba zapisać w postaci kanonicznej!
czyli g(x) = 2(x-p)2 +q gdzie p = -b/2a q = - Δ/4a
g(x)= 2x2 -8x +5 Δ= 64 - 40 = 24
więc
p= 8/4= 2 q= - 24/8= - 3
to
g(x)= 2(x -2)2 - 3
poszukiwany wzór f(x) powstaje z przesuniecia g(x) o wektor przeciwny
→
czyli u =[ -3, -4]
zatem f(x)= 2(x - 2 -3)2 -3 - 4
f(x)= 2(x-5)2 - 7 bo po przesunięciu f(x)
o wektor u= [ 3, 4] otrzymamy g(x)
spr.
f(x)= 2( x -5 +3)2 - 7 +4
f(x)= 2(x - 2)2 - 3 = g(x) ok?
czyli odp: f(x) = 2( x -5)2 - 7
zad. 5 podobnie ! napisz co otrzymałaś to sprawdzę
odp powinna być v= [ - 1, - 12]
27 gru 18:51
Basia:
4. g(x)=f(x+3)+4
f(x)=ax2+bx+c
a=2
f(x)=2x2+bx+c
f(x+3)=2(x+3)2+b(x+3)+c=2(x2+6x+9)+bx+3b+c=2x2+x(12+b)+18+3b+c
stąd
12+b=-8
b=-20
18+3b+c=5
18-60+c=5
c=5+42
c=47
f(x)=2x2-20x+47
sprawdzenie:
g(x)=f(x+3)+4=2(x+3)2-20(x+3)+47=2(x2+6x+9)-20x-60+47=2x2-8x+5
czyli jest dobrze
27 gru 18:56
wiga:
Widzę,że moje rozw. różni się od Basi rozw.
a nie mogę znaleźć błedu

Basia luknij gdzie popełniłam błąd!

Pozdrawiam!
27 gru 19:07
wiga:
Znalazłam błąd!.... ale u Basi!

przy obliczaniu
f(x+3) +4 --- Basia pominęła +4
więc
f(x) = 2x
2 - 20x +43 --- ostatecznie!
u mnie tak jest!
bo
f(x) = 2(x-5)
2 - 7 = 2x
2 - 20x +43 tak?
Basia jeszcze myśli na" luzie "czyli świątecznie

/bez urazy

/
27 gru 20:19
Marta: f(x+3)=2(x+3)2+b(x+3)+c=2(x2+6x+9)+bx+3b+c=2x2+x(12+b)+18+3b+c
2x2+x(12+b)+18+3b+c = ?
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć skąd to się wzięło? Bo nie bardzo wiem
30 gru 17:22