bogusia: √13-3√4-√7-3√4
27 gru 18:41
wiga: i co? nie napisałaś? dyspozycji do zad.
27 gru 18:53
bogusia: TRZEBA TO OBLICZYC
27 gru 19:23
44:
27 gru 19:33
wiga:
√4= 2 to jasne!
√13 -3*2 - √7 - 3*2= √13 -√7 - 12 i tyle!
teraz tylko w przybliżeniu można obliczyć wartość
to już potrafisz!
27 gru 19:59
bogusia: czy ktos pomoze
27 gru 20:31
bogusia: to nie jest taki wynik
27 gru 20:34
wiga:
A jaki? sprawdź czy dobrze napisałaś zad. ? ok!
jeżeli dobrze! to taki niestety jest wynik!
27 gru 20:49
bogusia: dobrze napisalam
27 gru 21:05
bogusia: √13-3√4
27 gru 21:08
wiga: Nooo

nie może tak być

sprawdź dobrze znaki! bo tak jak napisałaś to niestety ale nie moge inaczej
podać wyniku tylko taki jak podałam SorrY!
nic się w matematyce nie da naciągnąć!
27 gru 21:22
bogusia: PIERWIASTEK Z 13 I PODPIERWIASTEK 4PIERWIASTKI Z 3 MINUS PIERWIASTEK Z 7 MINUS 4
PIERWIASTKI Z 3
27 gru 21:50
bogusia: NIE WIEM JAK NAPISAC DLUGI PIERWIASTEK
27 gru 21:51
wiga: Noooooo

! tyle się dopytuję czy dobrze napisałaś?
napiszę Ci a ty powiesz czy tak ma być!
√13 -4√3 -
√7 -4√3
27 gru 21:56
bogusia: TAK
27 gru 21:57
wiga:
długi pierw. piszesz √;;;;;;;;;;;;;;; nawias klamrowy na końcu i już!
27 gru 21:57
bogusia: DZIEKI I PRZEPRASZAM ZE JESTEM TAKA OFERMA
27 gru 21:58
wiga:
Achhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.... wrrrrrrrrrrrrrr!
jak można Ci dać poprawną odp jak nie napiszesz poprawnie zad.

za chwilkę może być?
27 gru 21:58
wiga:
Mało,że " oferma " to jeszcze podważasz moje rozwiazania !
bo dla mnie banalne!
27 gru 21:59
wiga:
Więc tak!
(1- 2√3)2= 1 -4√3 + 4*3= 13 -4√3 tak zastąpimy bo to to samo!
(2-√3)2= 4 -4√3 +3 = 7 -4√3 podobnie
czyli
√(1-2√3)2 - √(2-√3)2 = 1 - 2√3 - 2 +√3
= -√3 -1
tyle wyszło!
ale nie jestem pewna czy dobrze znowu napisałaś!
spróbuj napisać poprawnie !
bo każda zmiana jest b. ważna !
27 gru 22:11
bogusia: a czemu taki zapis
27 gru 22:13
bogusia: wytłumaczysz mi
27 gru 22:13
wiga:
Bo pierwiastek z wyrażenia do kw. = tylko wyrazeniu
np
pierw. z
√9 to pierw z
√ 32 = 3 tak?
więc chcąc siepozbyć podwójnego pierwiastka
trzeba wyrażenie pod nim zapisać w kwadracie
czyli
√a2= a
√(x+1)2= x+1
czyli u nas
√(1-2√3)2= 1 -2
√3 wiesz już ?
takie" chwyty" do pierwiastka
27 gru 22:20
Dominik: Wykaż, że zachodzi równość
23 paź 21:40