ola: Funkcja f określona jest wzorem f(x) = -3(x+3)(x-2).
a) Wyznacz te argumenty, dla których funkcja f przyjmuje wartości nieujemne.
b) Znajdź te argumenty, dla których funkcja f przyjmuje wartość 12.
c) Podaj przedziały monotoniczności funkcji f.
Proszę o pomoc..
27 gru 16:22
wiga:
nieujemne ? czyli ≥ 0
a)
- 3(x+3)(x- 2) ≥0 miejsca zerowe x= - 3 , x = 2
ramiona paraboli do dolu czyli wybierasz wart.
x∈< - 3,2>
b)
tzn. f(x)= 12
czyli - 3(x+3)(x -2)=12 / : (-3)
(x+3)(x -2)= - 4 ( można je odczytać z wykresu!)
lub obliczyć:
x2 +x - 6 +4=0 <=> x2 +x -2=0 Δ=9 √Δ=3
to x1=1 x2= - 2
c) ( podobnie z wykresu!)
lub obliczyć xw= -b/2a lub xw --- średnia arytm miejsc zerowych
bo xw -- jednakowoodległe od miejsc zerowych!
miejsca zerowe to x1= - 3 x2= 2
czyli xw= (-3 +2)/2= -1/2 ramiona paraboli do dołu
zatem f(x) -- rośnie dla x∈(-∞, - 1/2)
f(x) --- maleje dla x∈(-1/2,∞)
27 gru 16:39
ola: Dziękuję bardzo!
27 gru 16:41