damorka: Jak poprawnie zapisać obliczenia?
Mam zadanie :
Załóżmy, że na każde 30,5 m w głąb ziemi temp. wzrasta o 1st.C. Jaka będzie temp na gł.
1000 m oraz na jakiej głębokości temp. osiągnie 100 st.C, jeżeli na powierzchni wynosi
10st. C?
Ja umiem rozwiązać to zadanie, bo nie jest trudne, tylko właśnie nie wiem jak zapisać
moje rozumowanie. Tak, żeby inni wiedzieli o co chodzi...
27 gru 20:31
wiga:
To podaj jak rozwiazujesz ! powiem Ci czy dobrze ! ok?
27 gru 20:52
damorka: Ok.
Tyle, że ja to tak bardziej "na chłopski rozum" obliczałam.
Skoro na każde 30,5 m temp. podwyższa się o 1 st C a mam obliczyć jaka będzie temp. na
1000m to
1000/ 30,5 ≈ 32, 8 ⇒ ze na gl 1000 m temp wynosi 32,8 * 1st.C + 10st.C = 42,8 st.C
-na jakiej gl. osiągnie 100st.C
100st - 10st (to 10 co już jest na powierzchni)= 90st.C
i
90st * 30,5 m = 2745m
I tyle. Wyniki się zgadzają. Tylko właśnie- ten zapis. Skoro to jest w dziale ciąg
arytmetyczny więc powinnam tu chyba napisać jakiś wzór ogólny ciągu..Tylko jak się za to
zabrać?
27 gru 21:05
Tom: proste

na 1000 m będzie wynosiła więcej niż 42
o
a 100
o osiagnie na głębokości 2745 m
27 gru 21:08
wiga: No i bardzo dobrze!
teraz mozemy podyskutować! widzę ,że Tom też tak obliczył!
ciąg arytmetyczny gdzie a1= 30,5 i r = 30,5 tak?
więc pierwsze obliczamy!
tak
an= a1 + (n-1)*r an= 1000 m
30,5 +30,5n - 30,5 = 1000
30,5n= 1000
n = 32 do n= 33 bo n∈N
na powierzchni 10o czyli na 1000 m 10 +32= 42o do 43o
27 gru 21:14
wiga: pozostałe podobnie jak rozumujesz poprostu
a90= 30,5 +89*30,5 = 90 * 30,5 = 2745 m
27 gru 21:16
damorka: Wielkie dzięki

Jesteś wielka

!
27 gru 21:22