Haushinka: 

Ułóż trzy różne równania trzeciego stopnia dla których liczby 0 i -3 są jedynymi
pierwiastkami.
27 gru 14:57
wigi:
ax2(x+3)=0
ax(x+3)2=0
w zależności od a≠0 jest ich niesk. wiele
27 gru 15:19
Haushinka: a po co "a"
27 gru 15:24
wigi:
no bo może być równanie np;
2x2(x+3)=0 lub -4x2(x+3)=0 lub 7x2(x+3)=0 itd....
lub
5x(x+3)2=0 lub -3x(x+3)2=0 itd......
27 gru 15:31
Eaniel: Żebyś sobie wybrała te które Ci pasują, podstawiła za "a" jakąś liczbę (dowolną, jak
pisze wigi różną od zera) i wybrała trzy rozwiązania, które wydają Ci się najładniejsze

Pierwsza postać równania ma pierwiastek podwójny 0 (i pojedynczy -3), a druga postać
odwrotnie, -3 jest pierwiastkiem podwójnym.
27 gru 15:33
Haushinka: aaaaha
thc
27 gru 16:28