Nieznajoma: Miejscem zerowym funkcji f(x)=3x+b jest liczba -6. Wyznacz te argumenty x, dla których
funkcja f i funkcja g(x)=-x3+9x2+5x przyjmują te same wartości.
27 gru 10:42
Eaniel:
Najpierw policz sobie b, parametr w funkcji f.
Korzystasz z tego, że -6 jest miejscem zerowym, czyli podstawiasz tą informację do
funkcji i masz równanie:
0=3*(-6)+b
Stąd b=18
Skoro funkcje mają przyjmować te same wartości, to zapiszmy że ich wartości są równe:
f(x)=g(x)
Po podstawieniu:
3x+18=-x3+9x2+5x
Po uporządkowaniu:
x3-9x2-2x+18=0
na dowolny czwórmian sześcienny są wzory Cardano, ale w szkole raczej nieużywane, a więc
pewnie jest to prosty przypadek, w którym jeden z pierwiastków jest podzielnikiem wyrazu
wolnego.
18 to złożony iloczyn, więc mamy do wyboru sporo: (-18,-9,-6,-3,-2,-1,1,2,3,6,9,18)
i rzeczywiście, akurat 9 jest pierwiastkiem. Można więc podzielić ten czwórmian przez
jednomian (x-9) i gotowe.
Ale można prościej, przekształcając równanie!
Z pierwszych dwóch składników wyłączamy x2, z kolejnych dwóch -2 i mamy:
x2(x-9)-2(x-9)=0
Z kolei wyłączamy (x-9) i jest:
(x2-2)(x-9)=0
Jak widać pierwiastki tego równania to -√2, √2 i 9 - dla tych argumentów wartości
funkcji f i g są równe.
27 gru 12:12