ktosiek :): promień podstawy stożka jest równy 6 cm, a kąt między tworzącą stożka i jego podstawą ma
miarę 30stopni. Oblicz pole powierzchni i objętość tego stożka
27 gru 23:00
wiga:
Proste! tylko nie wiem czemu nie chce Wam sie liczyć

r = 6 h/r= tg 30
o to h = r*tg30
o
h= 6*
√3/3 to h= 2
√3
r/l=cos30
o gdzie l -- tworząca st.
l = r/cos30
o cos30
o =
√3/2
l= 6/
√3/2 to l = 4
√3
podstawić do wzoru na pole i objętość
policz już sam
27 gru 23:10
ktosiek :): thx
27 gru 23:17
wiga:
No to jak Jędrek już wiesz coś o tych stożkach
27 gru 23:29
wiga:
Nie pytaj o liczbę π? bo juz Ci napisałam co możesz z nią zrobić
w poprzednim poście Jędrek
27 gru 23:33