jedrek : stozek powstaje w wyniku obrotu toj. rownobocznegowokol swojej osi symetrii .Oblicz pole
powierzchni i objetosc stozka wiedzac ze obwod trojkata ma 30 cm.Licze na pomoc dzieki
27 gru 15:39
mila:
Ob= 3a a ---- dł. boku trójkąta
3a= 30 to a = 10 cm
h= a/2*
√3 --- wzór nadł. wysokości trójkata równoboczn.
zatem h = 5
√3 cm r = 1/2 *a czyli r = 5 cm L -- tworząca st.
L = a= 10 cm
podstaw do wzorów na V i P
c
to już chyba potrafisz
27 gru 15:48
jedrek : ok dzieki
27 gru 15:59
jedrek : hejka cos mi dziwnie wychodzi V ?P=235,5 a V ?
27 gru 16:10
mila:
Jakie dziwne!
Pc= πr(r + l) Pc = 5π(5+10)= 75π cm2
V= 1/3*πr2*h
V= 1/3*25*5√3*π
V=125√3 /3 π cm3
27 gru 16:18
jedrek : no spoko ale z liczba PI nic nie robimy ?
27 gru 16:21
wiga:
w czym Ci ona przeszkadza?
Ewentualnie ........
Możesz z nią "zabalować" na Sylwestra jak chcesz?
27 gru 21:52