matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 24.8.2011
Zadania
Odp.
2
ANiaaa:
strasznie sie stresuje.mam jutro egzamin poprawkowy. miesza mi sie juz wszystko.
3
low:
Dany jest ciąg arytmetyczny o wyrazie ogólnym a
n
= 7n − 3. Róznica tego ciągu jest równa?
1
mic:
określ wartość wyrażenia 2 log
2
5 + log
3
9
2
Sławek:
Oblicz pole przekroju czworościanu foremnego o krawędzi długości
a
, płaszczyzną
1
Sławek:
1
Oblicz f'(4), jeśli f(x) =
√
x
1
ania:
Punkt S jest środkiem ciezkosci trójkąta ABC. Punkty K L M są odpowiednio srodkami odcinków SA SB SC. przez punkt K przeprowadzono prostą równoległą do BC , przez L równoległąą do AC a
8
Sławek:
Rozwiąż nierówność:
0
axxxon:
Witam Mam problem z obliczeniem następującego zadania odnośnie zmiennych nie zależnych: wyznacz takie t, dla którego wartość wyrażenia E(X(1−2Y)−t)
2
jest najmniejsza:
5
Sławek:
Wyznacz wersor (wektor o długości 1) prostopadły do wektora a = [3, −4]
1
michhh:
Dany jest ciag geometrycznyw którym a1 = 128, q = −
1
2
. Wyznacz szósty wyraz tego ciagu.
1
LubiePlacki:
Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest kwadratem o boku długości 5, Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej walca.
4
ewan:
Cena 1kWh energii elektrycznej w taryfie dziennej jest równa 0,18 zł, a w taryfie nocnej 0,12 zł. Wiedząc, że średnia cena 1 kWh energii elektrycznej wynosi 0,14 zł, oblicz, ile godzin w
5
ewan:
uczniowie klasy w kolejnych dniach tygodnia (od poniedziałku do piątku) mają następujące liczby lekcji: 6,7,7,5,6. Oblicz medianę, średnią arytmetyczną i odchylenie standardowe liczb
5
ewan:
Do pewnego sklepu dostarczono ten sam gatunek mandarynek z 3 różnych hurtowni. Z hurtowni A−30kg w cenie 2,3 zł, z hurtowni B −20 kg w cenie 2,15, z hurtowni C− 15 kg w cenie 2,05.
0
..:
Jakie jest stężenie % roztworu:
0
..:
proporcje b−2/b+1=b/1−3
6
Darecki:
Pisałem wczoraj maturę poprawkową z matematyki i mam pytanie dotyczące jednego z zadań. Na maturze pojawiła się nierówność x
2
−3x +2<0
6
Julia:
− 3(x
2
− 1) (x
2
− 2x +1) = 0
5
MARTI:
Zadanie 1 Rozwiąż równanie:
2
AVIA.:
wyznacz najwieksza i najmniejsza wartosc funkcji f(x)=x
2
−10x+9 w przedziale A=<3,7> najwieksza i najmniejsza wychodzi taka sama
pomocy
5
Julia:
Zrobilam zadanie, sprawdzcie czy dobrze prosze
0
kiniga19:
jaka jest zasada przy okreslaniu dziedziny wyrazenia . jesli mnozymy dwa wyrazenia. kto mi pomoze na priv? wytlumaczyc to?
8
Julia:
Pliis, pomóżcie.
0
magda:
Oblicz dla jakich wartości a i b wykres funkcji y=bax przechodzi przez punkty: K=(0,6), L=(2,2/3)
4
olla:
Udowodnij że iloczyn kolejnych liczb naturalnych od 1 do 16 czyli 1x2x3...x16 jest podzielny przez 2
1
5 (dwa do potęgi 15 ) to zadanie z poprawkowej matury proszę pomóżcie
1
ona:
:::rysunek::: w pewnej firmie zarobki wynosza odpowiednio....( tabelka )
2
Major:
prosze tylko o sprawdzenie
log
5
√
125
= log
5
5
1
2
=
1
2
?
1
michhh:
Dany jest ciag geometrycznyw którym a
1
= 128, q = − 1/2
1
michhh:
Wyznacz sume pieciu poczatkowych wyrazów ciagu geometrycznego w którym a
1
= 1 q =2
1
michhh:
Dany jest ciag arytmetyczny o pierwszym wyrazie (−5) i roznicy (−4). Oblicz dwudziesty wyraz tego ciagu.
9
michhh:
Liczby x−1, 2x, x+3 tworzą w podanej kolejności ciąg arytmetyczny. Wyznacz licze x.
3
michhh:
Szesnasty wyraz ciagu arytmetycznego jest rowny 32, a siedemnasty wyraz jest rowny 27. Pierwszy wyraz tego ciagu jest rowny?
1
michhh:
Dany jest ciąg arytmetyczny o wyrazie ogólnym a
n
= 7n−3. Roznica tego ciagu jest równa?
9
olga:
Rozwiąż równania:
3
Karolynka07:
wyznaczyć geometryczny środek ciężkości półokregu o równaniu x=−
√
4−y
2
0
Lili:
z tali 52 kart wylosowano 6 kart, wsrod ktorych sa 2 piki i 1 kier. na ile sposobow mozna dokonac takiego wyboru?
3
Lili:
do windy zatrzymujacej sie na 8 pietrach wsiadly 3 osoby. na ile sposobow osoby te moga opuscic winde, jesli kazda z nich wysiada na innym pietrze?
5
Sławek:
1
Rozwiąż równanie 2
−sin
2
x
=
2
0
Lili:
produkty wytwarzane w pewnej fsbryce sa oznakowane kodami skladajacymi sie z 5 liter i 3 cyfr. ile takich kodow moze powstac jesli litery ( wybrane sposrod 24) i cyfry (wybrane sposrod 10)
1
Sławek:
3
Rozwiąż graficznie nierówność 2
x
− 1 >
x
2
1
Lili:
z cyfr 0,1,2,4,7 nalezy ulozyc liczby pieciocyfrowe. ile ich mozna ulozyc?
1
Lili:
na ile sposobów można ustawic w kolejce 3 dziewczyny i 7 chlopcow, jesli chlopcy stoja na poczatku kolejki?
1
Lili:
ile roznych wynikow mozemy otrzymac przy rzucie trzema czworoscianami foremnymi o roznych kolorach?
3
AS:
Dla łaknących wiedzy parę ciekawostek matematycznych * Matematyk amerykański F.J.R Stapril rozwiązał zadanie:
10
Es:
(7√32−3√4)*(5√16−2√128)
50
TOmek:
:::rysunek::: Jest to ostrosłup prawidłowy czworokątny. Krawędź podstawy jest równa a, zaś krawędź boczna
1
Łukasz:
Log przy podstawie 3 z X − log przy podstawie 3 z X
2
= 2
20
Nataliia:
:::rysunek::: Czesc ludziska mam pytanie co do rombu
2
Diana:
Proszę o wytłumaczenie − jak rozwiązać to równanie logarytmiczne log(3x+4)(x+8)=2
1
Ewelinaaaa:
Dany jest czworościan którego wysokość ściany bocznej jest równa 2√3. Oblicz Pp całkowitej tego czworościanu.
5
vladimirovna:
Dwa okręgi o promieniach r i R (r < R ) są styczne zewnętrznie. Prosta k nie przechodzi przez punkt wspólny tych okręgów i jest styczna do każdego z nich. Znajdź promień okręgu stycznego
6
roman:
cześć mam takie zadanie z którym nie mogę sobie poradzić .... choć może jest łatwe...
1
pomozecie:
czy w zadaniach optymalizacyjnych trzeba okreslac dziedzine?
1
nakos:
czy mógłby ktoś udowodnić twierdzenie (α + γ =β + δ) Na czworokąt można opisać okrąg wtedy i tylko wtedy gdy "(α + γ =β + δ)"
15
q-q:
cześć. mam pytanie wczoraj na maturze poprawkowej nie zaznaczyłem kreskami wartości ujemnych tak jak na tym zdjęciu http://bi.gazeta.pl/im/1/10160/m10160161,ZAD24.jpg .
4
Marlenka:
Prawdopodobienstwo
2
Tarzan:
Politechnika Gliwice − Makrokierunek wybiera się tam ktoś
?
1
N:
Przednie koło wozu wykonuje na drodze 14 km o 3000 obrotów więcej niż tylne, Jeżeli obwody kół powiększymy o pół metra, to na tej samej drodze przednie koło wykona o 2100 obrotów więcej niż