zadanie maturalne matura poprawkowa 2011
Darecki: Pisałem wczoraj maturę poprawkową z matematyki i mam pytanie dotyczące jednego z zadań.
Na maturze pojawiła się nierówność x
2−3x +2<0
podstawiłem do wzoru i obliczyłem deltę, która wyniosła 1
niestety zadanie zakończyłem na takim podstawieniu
| −b − √1 | | −b+ √1 | |
| i |
| nie wyliczyłem dalej |
| 2a | | 2a | |
Jak myślicie czy otrzymam chociaż jeden punkt za to zadanie za wyliczenie delty?Gorąco proszę o
opinię
24 sie 20:34
Eta: w/g mnie ...... 0 pkt
24 sie 20:36
Godzio:
Gdybyś chociaż te 2 pierwiastki wyznaczył to 1 pkt by był
24 sie 20:38
def: Jak byś dobrze obliczył miejsca zerowe to pewnie punkt by był, a tak to wątpię.
24 sie 20:38
egzaminator:
Otrzymasz 0 punktów, 1 punkt jest za wyznaczenie pierwiastków nierówności.
24 sie 20:45
Kasia: w schemacie odpowiedzi z ubiegłego roku pisze że 1pkt jest również za zapisanie trójmianu w
postaci
iloczynowej

jak w takim razie wygląda owa postać iloczynowa?
24 sie 20:58
Eta:
(x−2)(x−1)<0
24 sie 21:04
Gustlik: √1=1

! Nie rozumiem, czemu tak uparcie wszyscy piszą ten
√1 nie wyliczając go. Gdybym był
egzaminatorem, to co najmniej 1 pkt bym dał, o lie nie byłoby innych błędów. Niemniej trąbię
to każdemu :
√1=1

!
25 sie 02:54
Adek: mam pytanie. Pisałem wczoraj poprawkę z matmy i tam było zadanie z boiskami za 5pkt. Czy za
wypisanie danych dostanę 1pkt. Bardzo proszę o odpowiedź.
25 sie 03:45
Disney: ale tu nawet delty nie trzeba liczyć żeby wyznaczyć pierwiastki

popatrzmy na wspołczynniki nierówności: 1−3+2=0, zatem x
1=1, x
2=c/a=2
25 sie 08:28