funkcja
magda: Oblicz dla jakich wartości a i b wykres funkcji y=bax przechodzi przez punkty: K=(0,6),
L=(2,2/3)
24 sie 18:51
Gustlik: Czy to ma być funkcja y=bax?
26 sie 01:13
anton86993: Jeśli tak jak Gustlik wspomniał funkcja f(x)=ba
x to postępujemy tak:
1. Jeśli funkcja przechodzi przez punkty K(0, 6) i L(2,
23) to punkty te spełniają
równanie prostej f(x)=ba
x.
2. Należy podstawić 2 punkty do równania podanej prostej wstawiając za "x" i "y" odpowiednie
wartości i rozwiązujemy układ równań z 2 niewiadomymi "a" i "b".
3. Zaczynamy:
Teraz widzimy, że "a" może być równe
13 lub −
13, więc:
V
Odp. Funkcja f(x)=ba
x przechodzi przez punkty K(0, 6) i L(2,
23) dla b=6 i a=
13 lub
b=6 i a=−
13.
26 sie 03:51
kazik:
A po co anton z jakimś numerem tyle pisaniny i powtarzania w kółko tego, co zostało już
raz zapisane, np. ba2 = 23?
6 = ba0 ⇒ b = 6
23 = 6*a2 /*16 ⇒ a2 = 19 ⇒ a = 13 ⋁a = −13
26 sie 09:49
anton86993: Wiem, że dużo pisaniny. Osobiście sam tak robię jak ty "kazik" ale chciałem zrobić krok po
kroku dokładnie bo tak lepiej widać po prostu
26 sie 13:44
bart:
Tak jak u Ciebie anton nie jest lepiej widać, bo im więcej niepotrzebnych zapisów, tym
bardziej jest zamulony zapis rozwiązania, a także im więcej tworzymy zapisów, tym więcej
czasu przeznaczamy na przedstawienie rozwiązania, a czas na egzaminie jest cenny.
Ponadto większa liczba zapisów to większa szansa na popełnienie błędu.
26 sie 14:21