Pole przekroju
Sławek:
Oblicz pole przekroju czworościanu foremnego o krawędzi długości a, płaszczyzną
zawierającą krawędź boczną i wysokość czworościanu.
24 sie 22:53
sushi_ gg6397228:
zrób rysunek i zobacz co to bedzie za figura; wzory na H bryły i V znajdziesz u wujka
google
a pozostałe wielkości wyliczysz z łatwych zależności w trójkącie równobocznym
24 sie 23:00
Eta:

Przekrojem jest trójkąt równoramienny ABC
hp −−− dł. wysokości trójkąta ABC (przekroju) a −−− dł. podstawy trójkąta ABC
h −− dł. wysokości trójkata równobocznego
| | 3a2 | | a2 | | a√2 | |
hp=√h2−(a/2)2= √ |
| − |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 1 | | a√2 | | a2√2 | |
P(przekroju)= P(ΔABC)= |
| *a* |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
24 sie 23:50