ciąg arytmetyczny
michhh: Liczby x−1, 2x, x+3 tworzą w podanej kolejności ciąg arytmetyczny. Wyznacz licze x.
24 sie 18:10
o nie: 2*(2x)=x−1+x+3
4x=2x+2
2x=x+2
x=2
24 sie 18:11
def: Skorzystaj ze wzoru na wyraz środkowy, czyli 2b=a+c
24 sie 18:11
def: Spóźniłem się
24 sie 18:12
o nie: jak masz ciąg arytmetyczny
a b c
2b=a+c
w geometrycznym
b2=a*c
24 sie 18:12
def: Masz źle "o nie".
24 sie 18:12
o nie:
24 sie 18:12
def: Dla x=2 mamy ciąg 1,4,5

z drugiej na trzecią jest źle.
24 sie 18:14
o nie: rzeczywiście, jednak nie jestem pewien gdzie mam błąd..
24 sie 18:32
o nie: aaaa nie podzieliłem 2ki przez 2...
poprawka
4x=2x+2
2x=x+1
x=1
24 sie 18:33