statystyka
ewan: Do pewnego sklepu dostarczono ten sam gatunek mandarynek z 3 różnych hurtowni. Z hurtowni
A−30kg w cenie 2,3 zł, z hurtowni B −20 kg w cenie 2,15, z hurtowni C− 15 kg w cenie 2,05.
Właściciel sklepu dolicza do ceny hurtowej 80% marży. Jaka powinna być cena 1 kg mandarynek?
24 sie 21:15
rupert: 3.95 za kg
24 sie 23:01
ewan: w jaki sposób to obliczyć?
24 sie 23:22
sushi_ gg6397228:
srednia ważona
policz ile wyniesie łaczna wartosc...
policz ile razem jest kilogramów...
24 sie 23:25
rupert: | | (30*2.3+20*2.15+15*2.05)+0.8(30*2.3+20*2.15+15*2.05) | |
x= |
| =3.95 kg |
| | 65kg | |
24 sie 23:36
Eta:
lub od razu tak:
| | (30*2,3+20*2,15+15*2,05)*1,8 | |
x= |
| ≈3,95 |
| | 65 | |
24 sie 23:59