matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna
Sławek:
1
Oblicz f'(4), jeśli f(x) =
√
x
24 sie 22:50
sushi_ gg6397228:
1
najpierw liczysz sama pochodna−−> albo z ilorazu albo z
triku
=x
−
1
2
√
x
24 sie 22:54
Sławek:
f'(x) = −
1
2
x
−
3
2
f'(4) = −
1
2
* 4
−
3
2
= −0,0625
25 sie 11:06