zadanie
roman: cześć mam takie zadanie z którym nie mogę sobie poradzić .... choć może jest łatwe...
| | 12 | | 13 | |
Która z liczb jest większa |
| oraz |
| |
| | 2+√2 | | 3,5 | |
24 sie 11:38
def: Do wspólnego mianownika sprowadź.
24 sie 11:43
TPB: Zajmijmy się pierwszą liczbą, usuniemy na starcie niewymierność z mianownika:
| 12 | | 2−√2 | |
| * |
| = 6(2−√2) |
| 2+√2 | | 2−√2 | |
I na razie robimy stop. Zbadamy Drugą liczbę. zamieńmy ułamki dziesiętne na zwykłe:
Obie liczby sprowadzimy do wspólnego mianownika. A raczej tylko tą drugą.
Spróbuj teraz pokazać co jest większe: 42(2−
√2) czy 26. Bo do tego się teraz sprowadza to
zadanie, bo mianowniki są równe. Należy więc porównać liczniki.
24 sie 11:45
ICSP: | 35 * 12 * (2−√2) | | 420(2−√2) | |
| = |
| |
| 35 * 2 | | 70 | |
teraz rozpatrujemy co jest większe 420(2−
√2) czy 260
2 −
√2 to w przybliżeniu 0,5857865
420 * 0,5857865 ≈ 246,03033
odp. Ta druga liczba jest większa.
24 sie 11:45
Trivial:
A nie lepiej zrobić po prostu schematycznie?
Badamy znak różnicy:
| 12 | | 13 | | 12*3.5 | | 13*(2+√2) | |
| − |
| = |
| − |
| = |
| 2+√2 | | 3.5 | | (2+√2)*3.5 | | 3.5*(2+√2) | |
| | 42 − 26 − 13√2 | | 16 − 13√2 | |
= |
| = |
| < 0 |
| | (2+√2)*3.5 | | (2+√2)*3.5 | |
| | 13 | |
Odpowiedź: Większa jest liczba |
| . |
| | 3.5 | |
24 sie 12:20
roman: ok dziękuję wszystkim za zaangażowanie ale TPB mógłbyś mi napisać jak sprowadziłeś
ALBO MOŻE KTOŚ INNY
24 sie 20:18
xXx: | | 6(2−√2) | | 6(2−√2) | | 7 | | 42(2−√2) | |
6(2−√2) = |
| * 1 = |
| * |
| = |
| |
| | 1 | | 1 | | 7 | | 7 | |
24 sie 21:54