Udowodij
olla: Udowodnij że iloczyn kolejnych liczb naturalnych od 1 do 16 czyli 1x2x3...x16 jest podzielny
przez 2
15 (dwa do potęgi 15 ) to zadanie z poprawkowej matury proszę pomóżcie
24 sie 18:51
Jack:
policz ile masz w sumie dwójek w każdej liczbie od 1 do 16 (tzn. wśród dzielników każdej
liczby) ... Jeśli 15 lub więcej to udowodniłaś.
24 sie 18:53
Godzio:
1 * 2 * 3 * 4 * 5 * 6 * 7 * 8 * 9 * 10 * 11 * 12 * 13 * 14 * 15 * 16
Wypisuje liczby parzyste, czyli takie które dzielą się przez 2:
2,4,6,8,10,12,14,16
2 * 22 * 2 * 3 * 23 * 2 * 5 * 22 * 3 * 2 * 7 * 24 =
2 * 22 * 2 * 23 * 2 * 22 * 2 * 24 = 21 + 2 + 1 + 3 + 1 + 2 + 1 + 4 = 215
24 sie 18:53
Godzio:
... * 7 * 24 = −− tego znaku "=" nie powinno być
24 sie 18:53
;):
1 * 2 * 3 * ... * 16 = 215 * 3 * 5 * 3 * 7 * 9 * 5 * 11 * 3 * 13 * 7 * 15
24 sie 18:57
moje ja: Ja to bym zrobił tak, że iloczyn liczb od 1 do 16 oznaczył jako 16!. Ta liczba ma być podzielna
przez 2
15, a 2
15 jest wielokrotnością liczby 2 więc na pewno jest podzielna przez 2,
więc:
16! ⇒ (2
4)! ⇒ (2*2
3)! ⇒(2(2
3))!
Da się wyłączyć 2 więc jest podzielna przez 2. Z tego wynika, że jest podzielna także przez
2
15.
cnd.
3 mar 16:06