Dobrze zrobilam?
Julia: Zrobilam zadanie, sprawdzcie czy dobrze prosze

2x3 + x2 = 10x +5
2x3 + x2 − 10x − 5 = 0
x2 (2x+1) − 5 (2x+1) = 0
(x2 − 5)(x−1)(x+2) = 0
(x −
√5) (x +
√5) (x−1) (x+2)
dobrze zrobilam ?
24 sie 19:42
omfg: Czwarta linijka źle. Powinno być:
(x2−5)(2x+1)= 0
teraz spróbuj rozłożyć.
24 sie 19:48
def: (x2 − 5)(x−1)(x+2) = 0
skąd to?
24 sie 19:49
xXx: źle od przedostatniej linijki włącznie
24 sie 19:50
Julia: (x2 −5) (2x+1) = 0
(x− √5) (x+ √5) (2x+1) = 0
a teraz dobrze ?
24 sie 19:54
xXx: tak ale dbaj o poprawność zapisu, zamiast x2 pisz x2
24 sie 19:58