Równanie, graniastosłup i walec. PILNE !
MARTI: Zadanie 1
Rozwiąż równanie:
Zadanie 2
Oblicz pole powierzchni graniastosłupa prawidłowego trójkątnego o krawędzi podstawy równej 3 i
wysokości 4.
Zadanie 3
Oblicz pole powierzchni i objętość walca w którym przekątna przekroju osiowego ma długość 8 i
jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30 stopni.
24 sie 20:13
dero2005:
zad 2
| | a2√3 | | 32√3 | | 9 | |
Pp = |
| = |
| = |
| √3 − pole podstawy
|
| | 4 | | 4 | | 4 | |
P
s = a*h = 3*4 = 12 − pole ściany
| | 9 | |
Pc = 2*Pp + 3*Ps = |
| √3 + 36 − pole powierzchni całkowitej |
| | 2 | |
24 sie 20:47
dero2005:

zad 3
l = 8
| | l√3 | |
d= |
| = 4√3 − średnica
|
| | 2 | |
| | πd2 | |
Pp = |
| = 12π − pole podstawy
|
| | 4 | |
V = P
p*h = 12π*4 = 48π − objętość
P
b = πd*h = 4π
√3*4 = 16π
√3 − pole powierzchni bocznej
P
c = 2*P
p + P
b = 2*12π + 16π
√3 = π(24 + 16
√3) − pole powierzchni calkowitej
24 sie 20:59
Eta:
| | 1 | |
1/ założenie 6x+3≠0 <=> x≠ − |
| |
| | 2 | |
(6x+2)*(−4)=x−2
dokpończ............
2/ P
c=2P
p+P
b
a=3, H=4
P
p=a
2√3}{4}=..........
P
b=3*a*H=.....
P
c=......
3/ H=4 , d = 8 2r=4
√3 to r=2
√3
V=πr
2*H=.............. P
c=2πr
2*H+2πrH=.........
dokończ obliczenia
24 sie 21:01
Eta:
i ot ...........
dero już Cię wyręczył w rachunkach
24 sie 21:03
dero2005:
zad 1
D 6x+3 ≠ 0
x ≠ −
12
x−2 = −4(6x+3}
x − 2 = −24x − 12
25 x = −10
5x = −2
x = −
25
24 sie 21:05