statystyka
ewan: uczniowie klasy w kolejnych dniach tygodnia (od poniedziałku do piątku) mają następujące
liczby lekcji: 6,7,7,5,6. Oblicz medianę, średnią arytmetyczną i odchylenie standardowe liczb
lekcji w tej klasie
24 sie 21:15
Sławek:
mediana
− porządkujemy rosnąco ciąg danych liczbowych: 5, 6, 6, 7, 7
− ponieważ liczba danych jest nieparzysta medianą będzie środkowy wyraz ciągu
5, 6, 6, 7, 7 czyli 6
24 sie 21:55
Sławek:
średnia arytmetyczna
dodajemy liczby do siebie i dzielimy przez ich ilość
| | 6+7+7+5+6 | | 31 | |
a = |
| = |
| = 6,2 |
| | 5 | | 5 | |
24 sie 21:58
ewan: okej, dzięki wielkie za odpowiedź! nie byłam pewna czy w dobry sposób na pewno chcę rozwiązać
to zadanie, wolałam zapytać
24 sie 22:01
Sławek:
odchylenie standardowe to pierwiastek kwadratowy z wariancji (oznaczanej jako σ
2),
a wariancję liczymy dodając kwadraty z różnicy liczby i średniej arytmetycznej i dzieląc tą
sumę przez ilość tych liczb
| | (6−6,2)2 + (7−6,2)2 + (7−6,2)2 + (5−6,2)2 + (6−6,2)2 | | 2,8 | |
σ2 = |
| = |
| = 0,56 |
| | 5 | | 5 | |
σ =
√σ2 =
√0,56 ≈ 0,75
24 sie 22:08
ewan: Dziękuję : )
24 sie 22:38