Rozwiąż równania z wartością bezwzględną
olga: Rozwiąż równania:
1) 2x2 − |x| − 15 = 0
2) x2 +6|x|+8=0
3) x2−6|x|+5=0
4) x2−4|x|−21=0
24 sie 17:56
TOmek: dla x>0
2x2−x−15=0
dla x≤0
2x2−(−x)−15=0
24 sie 17:58
olga: wychodzi mi −2 i 3/4 ; −3; 3; 2 i 3/4 a w odpowiedzi jest tylko 3 i −3
24 sie 17:59
AC:
Pamiętaj rozwiązanie musi być w dziedzinie.
24 sie 18:02
olga: a jaka tu jest dziedzina? jak wyliczyć?
24 sie 18:03
def: Można też inaczej:
|x|2=x2
i teraz zmienna pomocnicza t=|x| gdzie t≥0
24 sie 18:05
AC:
Tomek Ci napisał:
1 rówananie x>0
2 rówananie x≤0
24 sie 18:06
o nie: to co napisał tomek,
robisz kilka równań (w przypadku twoich zadań dwa równania)
i ustalasz sobie że dla xów >0 moduł przyjmuje −x
a dla xów <0 moduł przyjmuje x
w tych przypadkach twoja dziedzina to x>0 dla równań z |x|=x i
x<0 dla równań z |x|=−x
24 sie 18:07
olga: aaa, dziękuje
24 sie 18:07
AC:
Najlepiej tak zrobić jak def.
24 sie 18:09