Rozwiąż nierówność
Sławek:
Rozwiąż nierówność:
24 sie 22:18
24 sie 22:20
ICSP:
wystarczy rozwiązać :
Pamiętaj o założeniach dziedziny logarytmu.
24 sie 22:21
Sławek:
x−1 ≠ 0 ⇒ x ≠ 1
i co dlalej?
24 sie 22:31
xXx: jak to co dalej? rozwiązujesz nierówność?
24 sie 22:32
ICSP: Ty na rozszerzeniu jesteś i nie potrafisz ustalać dziedziny logarytmu oraz rozwiązywać
nierówności wymiernych?
loga b
a > 0 oraz ≠1
b > 0
co do rozwiązywania nierówności wymiernych:
24 sie 22:33
24 sie 22:34
Sławek:
czyli zamieniam ułamki na iloczyny
(x+1)(x−1) > 0 ⇒ x1 = −1 x2 = 1 (nie należy do dziedziny)
(x+1)(x−1) > 0,5 ⇒ x2 − 1,5 > 0 ⇒ (x + √32)(x − √32) > 0 ⇒
x1 = −√32 x2 = √32
24 sie 22:40
Sławek:
pomyłka
(x+1)(x−1) < 0,5
x ∊ (−1,5;1) ∪ (1;1,5)
24 sie 22:48