Oblicz.
Es: (7√32−3√4)*(5√16−2√128)
UWAGA!
Wszystkie pierwiastki są stopnia 3go (nie wiedziałam, jak to uwzględnić w równaniu

)
Zadanie, które znalazłam w repetytorium maturalnym. Ciągle wychodzi mi wynik 44, natomiast w
odpowiedziach podali 132. Próbowałam wiele razy od początku, nawet uwzględniając "poprawny"
wynik, ale próby kończyły się fiaskiem niestety.
Proszę o pomoc
24 sie 15:58
sushi_ gg6397228:
zobacz na kliknij po wiecej przykładów i zapisz poprawnie
24 sie 16:15
Es: Nie można tego jakoś ominąć? Wszystkie cztery pierwiastki w tym zadaniu są stopnia trzeciego..
24 sie 16:16
sushi_ gg6397228:
troche wysilku nie zaszkodzi ,a wystarczy wpsiac 3 przez nawiasami i ładnie wyglada
pierwiastki tez sa tylko na pierwsza cyferke, a gdzie reszta
24 sie 16:19
24 sie 16:26
Es: (73√32−33√4)*(53√16−23√128)
24 sie 16:30
Es:
24 sie 16:30
sushi_ gg6397228:
128= 2 do potegi
16=2 do potegi
32= 2 do potegi
potem wyciagnij cos przed pieriwastek ( pamietamy, ze musimy miec trzy 2 aby jedna
wyciagnac przed
potem moze jakies wzory skroconego mnozenia, a jak nie to mnozenie kazdy przez kazdy
24 sie 16:34
Es: Rozkładałam wszystko do czynników pierwszych (pod pierwiastkiem). I ciągle wychodzi mi ten sam
wynik. Kwestia tego, czy to ja jestem na tyle zamulona, czy oni zrobili błąd w książce.
Dlatego napisałam ten przykład tutaj, żeby sprawdzić, jaki wynik wyjdzie komuś innemu.
24 sie 16:37
Es: Rozwiązałam to zadanie, zrobiłam to wielokrotnie. Problem w tym, że albo nie mogę znaleźć
błędu, albo oni się walnęli
24 sie 16:38
sushi_ gg6397228:
czekam, az zapiszesz swoje obliczenia, to zobacze gdzie jest bład
24 sie 21:58