:(
Julia: Pliis, pomóżcie.
3x
3 − 2x
2 = 6x − 4
nie mam pojęcia co mam z tym zrobić, a w tresci zadania napisane mam tylko "Oblicz", pomóżcie
mi, zróbcie mi ten przykład zebym załapała, prosze
24 sie 19:08
def: 3x
3−2x
2−6x+4=0
x
2(3x−2)−2(3x−2)=0
(3x−2)(x
2−2)=0
(3x−2)(x−
√2)(x+
√2)=0
3x−2=0 lub x=
√2 lub x=−
√2
| | 2 | |
x= |
| lub x=√2 lub x=−√2 |
| | 3 | |
24 sie 19:21
Julia: dziekuje bardzo
24 sie 19:22
req: 3x3 − 2x2 − 6x + 4 = 0 (wszystko przenosimy na jedną strone)
x2(3x−2) −2(3x−2)=0 (wyciągamy wspólny czynnik czyli metoda grupowania wyrazów)
(3x−2)(x2−2)=0
przyrównujemy do zera każdy czynnik 3x−2=0 ; 3x=2 ; x=2/3
x2−2=0 ; x2=2 ; x=√2 lub x=−√2
24 sie 19:22
o nie: po pierwsze przerzuć wszystko na jedną stronę
3x
3−2x
2−6x+4=0
nie będe ci robił wykładów o rozwiązywaniu takich równań masz wszystko w dziale wielomiany
tutaj natomiast sprawa jest prosta
zamiast zgadywać rozwiązania można to wszystko ładnie pogrupować
3x(x
2−2)−(−2)(x
2−2)=0
wyciagasz przed nawias (x
2−2)
(x
2−2)(3x+2)=0
całość = 0 jeżeli jeden lub drugi nawias =0
czyli masz 2 równania
x
2−2=0
x=2 v x=−2
3x+2=0
24 sie 19:23
o nie: def jak burza
24 sie 19:23
o nie: i u mnie
√2 a nie 2 w rozwiązaniach
24 sie 19:24
Julia: dziekuje wam wszystkim

postaram sie rozwiazac , mam cala kartke zadan, pomozecie mi jesli
nie bede mogla sobie poradzic?
24 sie 19:29
def: Przede wszystkim musisz zrozumieć co tak naprawdę robisz, czyli dlaczego tak a nie inaczej,
skąd to, a skąd tamto. Jak to zrobisz będziesz wymiatać

Jak tego nie zrobisz to się nie
nauczysz.
"o nie" − ja nie burza, tylko Ty się tak opieprzasz
24 sie 19:37