PROblem
TOmek:

Jest to ostrosłup prawidłowy czworokątny. Krawędź podstawy jest równa a, zaś krawędź boczna
jest nachylona do podstawy pod kątem α. Ostrosłup przecięto płaszczyzną przechodzącą przez
przekątną podstawy i równoległą do krawędzi bocznej.
−−−−−−−−−−−−−−−−
mam parę pytań:
1) Czy trójkąt SBC jest prostokątny?
2) ∡CSB=∡CBS=α jest prawdą

, jeśli tak to występuje to w ostrosłupach prawidłowych?
24 sie 15:28
Godzio:
1) Czy w poleceniu jest napisane że krawędzie boczne przecinają się pod kątem prostym
2) Skoro SC jest równoległa do krawędzi bocznej to tak
24 sie 15:31
TOmek: czaje , danke
24 sie 15:33
TOmek: ale oczywiście SBC jest to juz trójkąt prostokątny?
24 sie 15:36
TOmek: NIE SBC tylko ABC literówka
24 sie 15:37
rumpek: Co masz zrobić w tym zadaniu? Jakie polecenie

? Bo rozwiązałbym sobie to zadanie,
fajne się wydaje.
24 sie 15:40
TOmek: to ABC jest prostokątny czy nie?
Pprzekroju = a2/4cosα
24 sie 15:47
rumpek:

Według mnie ABC nie jest trójkątem prostokątnym, tobie chodzi chyba o sytuacje jak kąt
dwuścienny ma tam kąt prosty.
W tym rysunku możesz puścić prostą prostopadłą do podstawy na rysunku u mnie to |AB|
Czyli trzeba obliczyć pole przekroju? Zaraz się za to biore
24 sie 15:49
TOmek: Godzio?
24 sie 15:50
rumpek:

Jakby cos Bozia nie dała mi talentu plastycznego, co widać

Wiemy, że |AB| = |BC| = |CD| = |AD| = a
Przekątna kwadratu to: a
√2 czyli |AC| = |DB| = a
√2 (rysunek nie wyszedł)
I teraz kluczowy moment to co wyżej napisałem ten odcinek |AB| w górnym rysunku to krzywo
| | a√2 | |
wyszedł bo on dzieli tak jakby na pół |CS| czyli mamy |
| |
| | 4 | |
Taka uwaga na odcinku |CE| punkt G jest po środku

(wiem wiem koślawe rysunki

− tak jak
wyżej wspomniałem ten tak jakby rzut z punktu G na podstawę też powinien być na środku czyli
| | a√2 | |
|
| − ale o tym pisałem) |
| | 4 | |
To teraz korzystamy z
https://matematykaszkolna.pl/strona/397.html
| | 1 | |
Pole przekroju to: P = |
| a*h |
| | 2 | |
| | a√2 | |
a mamy bo to jest |
| a h zaraz się policzy z tych zależności |
| | 2 | |
No i teraz tak jak pisałem liczymy pole i otrzymujemy twój wynik:
| | | | 2a2 | | a2 | |
P = |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 8cosα | | 4cosα | |
24 sie 16:05
TOmek: rozwiązać to ja to potrafie tylko natrafiły mi sie pytania i nadal nie znam odpowiedzi.
24 sie 16:09
rumpek: No to ci odpowiedziałem, że tam nie ma kąta prostego u ciebie tam na rysunku ABC
nie wiem co ty tam widzisz. Trójkąt prostokątny jest tam gdzie ja u siebie na rysunku
zaznaczyłem (troche krzywo ale żyjemy

)
24 sie 16:11
TOmek:

Może tak zapytam, wiemy ,ze przekrój jest prostopadły do krawędzi bocznej, czyli występuje
gdzieś tam kąt 90 stopnii, proszę niech ktoś mi teraz z tamtąd wydobędzie trójkąt prostokątny.
24 sie 16:13
rumpek: Według mnie to co narysowałeś to jest kąt dwuścienny a nie o to chodzi w tym zadaniu
(kierując się tymi kątami prostymi) lecz ja jeszcze stereometrii nie robiłem, wziąłem się za
prawdopodobieństwo

. Czyli to co narysowałeś to wygląda mi mniej więcej tak:
https://matematykaszkolna.pl/strona/2522.html (kąt między sąsiednimi ścianami bocznymi).
Lecz mogę się mylić jak każdy człowiek
24 sie 16:18
TOmek: Dzięki rumpek, ja na razie tylko Ty podjąłes sie próby wyjasnienia mi tego. Moze dla niektórych
z naszych eksertów jest to zbyt oczywiste i nie chce im sie tego pisac.
24 sie 16:20
24 sie 16:22
TOmek: Równoległą, nie prostopadłą Aska
zamiast Aśka powinni dać TOmek

omg..
24 sie 16:26
rumpek: Przecież Godzio ci napisał:
"Czy w poleceniu jest napisane że krawędzie boczne przecinają się pod kątem prostym "
...
24 sie 16:27
TOmek: w sumie sam ICSP miał wątpliwości co do tego zadnia ..
24 sie 16:27
TOmek: dobra zaraz zadam pytanie pomijające kwestia tego zadania, bo mi sie w głowie zamerdało..
24 sie 16:31
24 sie 16:34
rumpek:
Nom 3 trójkąty Pan Jakub napisał tam
24 sie 16:36
TOmek: DBC jest prostokątny.
a ABC?
24 sie 16:39
rumpek:
zadania.info Tam jest twoja odpowiedź to samo zadanie z matury 2010 maj rozszerzona
24 sie 16:42
24 sie 16:48
rumpek: U ciebie ABC = ABE bodajże

więc trójkąt prostokątny, oni z tego obliczali
24 sie 16:50
rumpek: ABE − u nich rzecz jasna
24 sie 16:50
TOmek: a jest pierwsza linijka napisane czarno na białym dzieki!
24 sie 16:53
rumpek: 
Dlatego tam odesłałem
24 sie 16:54
24 sie 16:55
TOmek: chciałbym juz zakonczyc ten temat i podsumowac sobie go jakos, by na powtorzenie przed maturka
pozostalo.
24 sie 16:56
TOmek: Nie?
24 sie 17:00
rumpek: A tobie skąd Ci się to wzięło ?

P.S.: byłeś gdzieś na wakacjach?
24 sie 17:01
TOmek: Dla pewnosci to napisałem. Wszystko juz jest jasne na szczescie... jestem spokojny..
Na wakacjach typowych nie byłem(bo pracowałem a teraz juz ligę w nogę zacząłem) tylko jakies
wypady nad jezioro jednodniowe, imprezy itp. Mam nadzieje ,ze Ty nie napiszesz o wakacjach w
Chorwacji 2 tygodniowych
24 sie 17:05
rumpek:
Nigdy nie byłem na wakacjach za granicą

Tylko ograniczyłem się do tygodniowego popytu u
babci

a tak ze znajomymi i praca
24 sie 17:06
rumpek: pobytu*
24 sie 17:07
TOmek: praca, praca, praca, mam nadzieje ,ze dzieki tej nauce, kiedyś będzie sie zaliczało CHorwacyje,
Grecyje itp ...
24 sie 17:07
rumpek: hehe, w sumie jakie partie materiału zrobiłeś przez wakacje z matmy?
24 sie 17:08
TOmek: Wszystko przerobiłem juz do wakacji (taki miałem plan). I od początku wakacji robie tak jak mi
Godzio radził, zadania z róznych działow (średnio w 5 dni objeżdzam wszystkie działy). Lecz
teraz trafiają sie juz takie hardcorowe zadanka, ze siedzi sie po 2h.. : ] Ale progress z
amatora do stanu dzisiejszego jest niesamowity dla mnie, biorąc pod uwagę fakt ,ze ucze sie
sam z uwzględnieniem oczywisice forum.
24 sie 17:12
rumpek: Po wakacjach (w okresie szkolnym) będziesz coś kombinował dalej

? Czy zwalniasz tempo? Są
inne przedmioty, też. Polski najgorszy, żeby zdać
24 sie 17:14
Godzio: Najlepiej w roku szkolnym zasuwać zadania takie jak ludzie wsadzają na forum, przynajmniej ja
tak robiłem, a w wolnym czasie rób sobie zadania ze zbiorów
24 sie 17:16
rumpek: Witam
Godzia coś dawno Cię nie widziałem na forum

Jak tam wakacje − w tym roku
wyjątkowo długie, cio ?
24 sie 17:20
Godzio:
Ano lecą i lecą, teraz byłem ze znajomymi na mazurach to pewnie dlatego mnie nie widziałeś, a
zaraz znów wyjeżdżam, wracam i do pracy ehhh
24 sie 17:22
TOmek: Po wakacjach na pewno tempo opadnie(ja nie tylko matme ucze sie w domu, lecz także ostro
angola szlifuje). Pewnie od wrzesnia znajdzie sie tylko czas na jakies dwa maturalne zadanka
na dzien z majmy. Polski −> tutaj zamilczmy, idę na farta, Oby 30%
24 sie 17:23
TOmek: Fajne zadanko dzisiaj zrobiłem z geom. analitycznej.
Punkty przecięcia paraboli y=x
2−2x−8 z prostą 2x+y−1=0 sa końcami przekątnej rombu, którego
pole jest równe 30. Oblicz współrzędne wierzchołków tego rombu.
ODP: (3,−5) , (2,2), (−3,7), (−2,0)
Ja masz czas to zrób sobie to zadanko, najlepiej na kartce, bo trudno sie robi geom.
analityczną tutaj. Ciekawy jest sposób znalezenia 2 ostatnich wierzchołkow
24 sie 17:24
Godzio:
TOmek polskim się nie przejmuj, zobacz po mnie, jestem totalnym zerem humanistycznym a
mimo to 76% nie wiem skąd, a lałem taką wodę że lepiej nie mówić
24 sie 17:25
Godzio:
Na maturze próbnej miałem to samo zadanie, tyle że wierzchołki już miałem dane, a zaraz mogę
zrobić
24 sie 17:26
rumpek: TOmek akurat geometria analityczna to mój jeden z ulubionych działów
24 sie 17:26
Godzio:
O ! To zadanie dla
rumpka to nie ruszam
24 sie 17:28
rumpek:
Że tutaj na forum mam zrobić? − odpowiedź podałeś więc już nie będzie trudno. Zazwyczaj nie
robię z wektorów tylko mniej więcej tak:
podstawiamy y = x
2 − 2x − 8 (za y = −2x + 1 ) i mamy już punkty przekątnej czyli 2 punkty
Mając te dwa punkty liczymy więc środkowy punkt przekątnej S, i możemy obliczyć prostą
prostopadłą do tej prostej y = −2x + 1 przechodzącą przez punkt S

Potem mając te dwa punkty liczymy długość odcinka podkładamy pod pole i otrzymujemy długość
| | |AC| * |BD| | |
tamtej drugiej przekątnej. (P = |
| ) Załóżmy, że te punkt na początku to A i C |
| | 2 | |
to teraz mamy B i D obliczyć, więc mając obliczoną |BD| dzielimy go na 2 i mamy |BS| i |SD|.
No i teraz jak mamy to już przemyślane dalej robimy tylko: punkty D i B możemy oznaczyć (x,y)
[za y wstawiamy tam tę prostą prostopadła przechodzącą przez punkt S wstawiamy

wiem wiem
zagmatwane]
No i liczymy odległość punktu danego od prostej y = −2x + 1 o odległość obliczonej − |BS| lub
|SD|
otrzymamy wartość bezwzględną dwa rozwiązania i punkty dane

Można było też zrobić sposobem na okręgu

ale to inna bajka
24 sie 17:39
rumpek: Nawet ostatnio nawet dowody geometryczne polubiłem
24 sie 17:42