matematykaszkolna.pl
stereometria Sandra: Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny. Krawędź podstawy ostrosłupa jest równa a, zaś krawędź boczna jest nachylona do podstawy pod kątem α. Ostrosłup przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną podstawy i równoległą do krawędzi bocznej.Oblicz pole otrzymanego przekroju. Bardzo potrzebuję rysunku tego przekroju, ponieważ nie potrafię sobie tego wyobrazić... dlatego nie wychodzi mi to zadanie.
19 kwi 14:10
Ajtek: A czy aby na pewno treść jest dobra
19 kwi 14:57
Sandra: tak, przepisana z książki
19 kwi 14:59
Maciuś: istota tego zadania jest co to znaczy ze ostroslup jest prawidlowy ?
19 kwi 15:06
Ajtek: rysunekTak to wygląda emotka. Pierwszym razem źle doczytałem treść emotka.
19 kwi 15:07
Aska: rysunekp−przekrój, jak dla mnie to by było tak emotka ale orłem nie jestem także nie wiem czy dobrze
19 kwi 15:10
Ajtek: Równoległą, nie prostopadłą Askaemotka.
19 kwi 15:12
Aska: zawsze mi się to myli emotka oby nie na maturze
19 kwi 15:15
Sandra: Dzięki Wam bardzo za odpowiedź!emotka
19 kwi 15:24
K+K: czy moglibyście mi wytłumaczyć dlaczego ta płaszczyzna wygląda właśnie w ten sposób
19 kwi 15:25
Ajtek: Hmm, po głębszym zastanowieniu, jednak Aska ma chyba rację K+K zajmij się tym proszę. Ja zaglądam tu dzisiaj co jakiś czas, a generalnie to myję okna właśnie. Stąd może być moje niedoczytanie treści wynikające z pośpiechu emotka.
19 kwi 15:59
K+K: właściwie to nie rozumiem niestety treści zadania i prosiłabym cię jeśli będziesz miał wolną chwilę o wytłumaczenie
19 kwi 16:03
Ajtek: No właśnie o to chodzi, iż treść jest ciutkę dwuznaczna.
19 kwi 16:06
K+K: nie za bardzo wiem do czego przypiąć to "równoległe do krawędzi bocznej"
19 kwi 16:09
ICSP: Dziwne to zadanie.
19 kwi 16:11
Ajtek: Też z tym miałem właśnie problem, stąd mój pierwszy post odnośnie treści.
19 kwi 16:11
ICSP: Chyba Aska dobrze to narysowała. Przynajmniej takie jest moje zdanie.
19 kwi 16:12
K+K: spotykam się już drugi raz z tym zadaniem i nie wiem jak je ugryźć
19 kwi 16:12
Ajtek: W sumie teraz to i ja się do tego przychylam, ale nie mam pewności.
19 kwi 16:14
Aska: rysuneknie wiem czy to coś pomoże emotka ale nudziło mi się to sobie maźnęłam rysunek wynika z niego że płaszczyzna którą wcześniej narysowałam jest równoległa do krawędzi bocznej
19 kwi 16:15
K+K: mnie się rozjaśniło jak pokazałaś rzutowanie. emotka dzięki emotka jest ok
19 kwi 16:18
Ajtek: Aska czapeczka z głowy, miałaś rację emotka.
19 kwi 16:22
Aska: oj tam oj tam emotka
19 kwi 16:26