chce sie upewnic co z zadaniem
kiniga19: jaka jest zasada przy okreslaniu dziedziny wyrazenia .
jesli mnozymy dwa wyrazenia. kto mi pomoze na priv? wytlumaczyc to?
moje gg . 37732838
24 sie 19:28
Gustlik: To zależy od tego, czy do mnożonych wyrażeń są jakieś założenia. Jeżeli tak, to ustalasz te
założenia i wyznaczasz część wspólną. Sam iloczyn założeń nie daje, bo mnożyć mozna dwie
dowolne liczby rzeczywiste.
Np: (x−2)(x+3) : D=R
| | 1 | | 1 | |
ale |
| * |
| : D=R\{−3, 2}, bo mianowniki nie mogą być równe zeru.
|
| | x−2 | | x+3 | |
(x−3)
√x+4 D=<−4, +∞), bo nie mozna pierwiastkować ujemnych liczb.
25 sie 02:12
Mateusz:
Gustlik juz nieaktualne pomogłem dziweczynie na gg chodziło o wyrazenia wymierne
25 sie 10:02