Ciekawostki matematyczne
AS: Dla łaknących wiedzy parę ciekawostek matematycznych
* Matematyk amerykański F.J.R Stapril rozwiązał zadanie:
Znaleźć niezerowy wielomian o współczynnikach całkowitych,
którego pierwiastkiem jest liczba π.
Rozwiązanie
Jest nim równanie
11x5 − 17x4 − 42x3 − 37x2 − 27x + 42 = 0
Spełnia je liczba π = 3,14159265358897
* Liczby: 1 , 15 , 42 , 98 , 123 , 179 206 ,220
oraz 3 . 11 ,.46 , 92 , 129 , 175 , 210 , 218
mają tę własność,że nie tylko ich sumy są równe,ale równe są też
sumy kwadratów,sześcianów,czwartych,piatych,szóstych i siódmych potęg.
* Różnica dowolnej liczby całkowitej i napisanej w odwrotnej kolejności
jest podzielna przez 9
* Weźmy pod uwagę dowolne trzy różne cyfry.Ułóżmy z nich największą
i najmniejszą liczbę i odejmijmy.Z otrzymaną różnicą postępujemy tak samo.
Po pewnym kroku tego postępowania otrzymujemy liczbę 495
np. 971 792 963 954
− 179 − 297 − 369 − 459
−−−−−−−−−−−−− −−−−−−−−−−−−−
792 495 594 495
Analogicznie dla 4 cyfr otrzymamy 6174 , dla 5 cyfr 63954
* Problem Ulama
Dana jest liczba naturalna n
Zdefiniujemy rekurencyjnie ciąg ao,a1,a2
ao = n
3*ai−1 + 1 gdy ai−1 jest liczbą nieparzystą
ai =
ai−1/2 gdy ai−1 jest liczbą parzystą (i = 1,2,3,...)
Działanie zawsze zakończy się 1 oraz powtarzającą się pętlą (4,2,1)
Problem nie udowodniony ani obalony.
Przykład
n = 19
19 , 58 , 29 , 88 , 44 , 22 , 11 , 34 , 17 , 52 , 26,13,40 , 20 ,
10 , 5, 16 , 8 , 4 , 2 , 1 ,4 , 2 , 1
* Jak szybko sprawdzić czy mnożenie zostało wykonane poprawnie.
np. 5724 5 + 7 + 2 + 4 = 18 , 1 + 8 = 9 (= a)
x 3822 3 + 8 + 2 + 2 = 15 , 1 + 5 = 6 (= b)
−−−−−−−−− a*b = 54 , 5 + 4 = 9
21877128 2 + 1 + 8 + 7 + 7 + 1 + 2 + 8 = 36 , 3 + 6 = 9
Sumuję cyfry w mnożnej,gdy wynik dwucyfrowy ponownie sumuję,aż dojdę
do liczby jednocyfrowej , niech to będzie liczba a
Podobnie postępuję z cyframi w mnożniku,końcowa liczba b
Wymnażam a*b i sumuję cyfry aż wynik będzie jednocyfrowy.
I ostatnie sumowanie w iloczynie.Wyniki sumowania powinny być takie same.
Metoda zawiedzie,gdy popełniony zostanie błąd tzw.czeski,polegający
na przestawieniu cyfr w wyniku np. zamiast 87 wpisze się 78
24 sie 17:05
AS: Oczywiści chochlik musiał narozrabiać
Poprawka w przykładzie 3
971 − 179 = 792
972 − 279 = 693
963 − 369 = 594
954 − 459 = 495
24 sie 17:20
24 sie 17:29
AC:
Oczywiście z tylko przybliżenie, Lindemann udowodnił że liczba π jest liczba przestępną,
czyli nie istnieje wielomian o współczynnikach wymiernych którego pierwiastkiem jest liczba π.
24 sie 17:48
AS: Wiem o tych dwóch przypadkach,zaniedbałem tylko o tym powiadomić.
Lindemann przestępność udowodnił już w roku 1882.
25 sie 11:00