Wyznacz wektor
Sławek:
Wyznacz wersor (wektor o długości 1) prostopadły do wektora a = [3, −4]
24 sie 21:50
24 sie 21:53
xXx: ich iloczyn skalarny ma być równy 0
ponadto wiemy, że poszukiwany wektor b ma długość równą 1
|b| =
√b12+b22 ⇒ 1=b
12+b
22 ⇒ b
1=
√1−b22
| | 3 | |
a◯b=0 ⇔ 3b1 − 4b2=0 ⇔ 3√1−b22 − 4b2=0 ⇔ 9−9b22 = 16b22 ⇒ 25b22=9 ⇒ b2= |
| |
| | 5 | |
| | 4 | |
b1=√1−b22 ⇒ b1=√1−9/25 =√16/25 = |
| |
| | 5 | |
Ostatecznie:
24 sie 22:09
Sławek: oki
24 sie 22:15
24 sie 22:18
xXx: słuszna uwaga
24 sie 22:19