matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 23.5.2009
Zadania
Odp.
3
Karol:
Każdego roku w Kaliszu odbywają się wiosenne biegi uliczne. Kolejne etapy trasy o długościach: 7 km, 5 km i 3 km tworzą trójkąt. W tym roku organizatorzy postanowili wydłużyć trasę o 10
2
nikt_ważny:
∫(cos2x/(cosx−sinx))dx
1
nikt_ważny:
∫[(x
2
−1)
3
/x]dx
0
pitt:
dla pewnej liczby x trzywyrazowy ciąg (a2, a7, x) jest arytmetyczny. Oblicz x.
4
pitt:
1. dla pewnej liczby x trzywyrazowy ciąg (a2, a7, x) jest arytmetyczny. Oblicz x.
4
Sandra:
Uzasadnij, że równanie (x−1)
2
+5=0 nie określa okręgu.
1
madi:
Różnica trzykrotności pewnej liczby i jej odwrotności jest równa 2. Znajdź tę liczbę.
6
wiktor5175:
Proszę o pomoc układ równań x+y+z=1
7
leo21055:
oblicz:
0
jasmina:
stosunek długości boków klatki filmu panoramicznego jest równy 5:12.Tymczasem ekrany telewizorów panoramicznych mają proporcję 9:16.Dłuższy bok ekranu pewnego telewizora
5
kama:
7.32 wiedząc że lima
n
=2 i limb
n
=2/3 oblicz: d) lim (a
n
+1/b
n
)
8
frania:
Ola chce za pomocą kserografu zmniejszyc ilustracje o wymiarach 10cm*15cm tak,by zajmowała jedną czwartą strony,która ma wymiary 18cm*27cm.Aby zmniejszyć prostokątny obraz za pomocą
7
frania:
jeden z dwóch prostokątów podobnych ma obwód 20cm,a drugi 30cm.Pole mniejszego jest równe 24cmkwadratowych.Jakie pole ma większy z prostokątów?
7
niunia:
∫(2x+5)
10
dx
2
karolina:
Proszę o pomoc bo nie wiem jak to zrobić
1
kama:
ile to jest: (2*6
n
) / (3
2n
)? oblicz granicę takiego ciagu
3
kk:
Narysuj wykres funkcji:
8
Aga:
Jak zabrać się za takie zadanie?
4
leo21055:
proszę o w miarę szybką pomoc
przepraszam za zapis ale nie znalazłem wzoru aby móc zapisać całkę więc napisałem ją słownie.
4
sylwia gdańsk:
pierwiastek z 160?
27
sylwia gdańsk:
rownanie nie ma pierwiastkow dla jakiego parametru 2m
2
−(2m+1)x+m
2
+1=0
22
tofik:
Witam, bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu paru zadań, z góry dzięki:
2
pola:
Eto, Bogdanie (i inni) zaglądajcie jeszcze czasem do wątku pola... naprawdę chciałabym się nauczyć liczyć granice, ale jak widać nie do końca mi to wychodzi, staram się robić przykłady
19
pomocy!!! :
jak zrobić te zdania? 1. Suma dwóch liczb jest równa 135, a różnica 20% pierwszej liczby i 25 % drugiej liczby
9
help me- proszę !!!:
Mam 3 zadania do napisania żeby nauczyć się ich na pamięć na zaliczenie ale nie potrafię ich zrobić bardzo proszę o pomoc.
3
Ela:
Boki równoległoboku mają długość 12 cm i 9 cm, a jedna z wysokości ma długość 4 cm. Oblicz długość drugiej wysokości równoległoboku. Rozważ dwa przypadki.
4
paulina. :
Jeden z boków prostokąta ma długość 6 cm, a kąt ostry między przekątną, a drugim bokiem tego prostokąta ma miarę 30∧. Oblicz pole i obwód tego prostokąta.
5
Marzena modzelewska:
aką wysokośc będzie miał szkielet czworościanu foremnego zbudowany z drutu o długości 6 m
2
ola:
Żaglówka podnosi się na fali od najnizszego do najwyższego położenia w ciągu 2s. Odległość miedzy dwoma najblizszymi grzbietami fal wynosi 40m. Jaki jest okres, długość i prędkość
3
pinio:
x do potegi trzeciej minus x do potegi drugiej minus 3x minus 36 >0
2
karolka:
Do wyrobu parówek uzywa się miesa wołowego, miesa wieprzowego i tłuszczu wzietych w stosunku 2:2:1. Ile kazdego z tych surowców potrzeba do wyrobu 150 kg parówek? Z góry dziękuje za pomoc
1
Michał KAS:
(2
√
3
−x)*(x+2
√
3
)
(x+3
√
2
)*(3
√
2
−x)
x(x+5
√
3
)
(
√
3
+x)*(−x−
√
3
)
−
≥
+
4
5
20
10
3
Marzena modzelewska:
aką wysokośc będzie miał szkielet czworościanu foremnego zbudowany z drutu o długości 6 m
27
pola:
oblicz granicę ciągu: lim (
n
√
4
n
+5
n
)
1
czy ktoś jest w stanie pomóc...:
1. Pole pierścienia wyznaczonego przez okrąg wpisany w kwadrat i okrąg opisany na tym kwadracie jest równe π dm2. Oblicz pole kwadratu.
11
czy ktoś jest w stanie pomóc...:
4
ala:
oblicz objętość i pole powierzchni bryły powstałej w wyniku obrotu: a) trójkąta równoramiennego o podstawie 10 cm i ramieniu 13 cm wokół podstawy
4
jey:):
czy mógłby mi ktoś pomóc w zadaniu z ciągów
tylko ja nie chce zeby ktos to za mnie rozwiazał tylko podal mi wskazowki do rozwiazania a potem sparwdzil czy dobrze rozwiazalam
3
Marzena modzelewska:
Jaką wysokośc będzie miał szkielet czworościanu foremnego zbudowany z drutu o długości 6 m?
1
samurayy:
W(x)=10x
4
+17x
3
−5x
2
−10x+3 P(x)=2x+3
2
samurayy:
W(x)=10x