matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
potęgi ciągi
kama:
ile to jest: (2*6
n
) / (3
2n
)? oblicz granicę takiego ciagu
23 maj 20:13
Eta:
czy n→+∞ zapisz tak:
2*3
n
*2
n
skracamy 3
n
3
n
*3
n
więc:
2
n
2*
=
3
n
2* (
2
3
)
n
(
2
3
)
n
→ 0 bo mianownik więszy od licznika więc granica = 2*0 =
0
23 maj 20:31