ciągi liczbowe
tofik: Witam, bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu paru zadań, z góry dzięki:
1. Sprawdź monotoniczność ciągu o podanym wyrazie ogólnym:
an= 3n−158
2. Sprawdź na podstawie definicji czy ciąg (an) o podanym wyrazie ogólnym jest ciągiem
arytmetycznym.
an=n2+2
3. Oblicz różnicę ciągu arytmetycznego (an) o podanym wyrazie ogólnym.
1−n2
4. Suma n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego (an) jest równa Sn. Wyznacz wyraz an,jeśli:
Sn=238, a1=5, n=7
5. Sprawdź na podstawie definicji, czy ciąg (an) o podanym wyrazie ogólnym jest ciągiem
geometrycznym:
an= 3n−1
23 maj 18:01
tim: TOFIK? o.O
Eta powinna zobaczyć

Zadanie 4.
S
n = 238
a
1 = 5
n = 7
Wylicz a
n.
23 maj 18:59
Eta:
Tim zarządził

więc podpowiadam!
1/
zbadaj znak róznicy: a
n+1 − a
n gdzie n€N
jeżeli dodatnia : to ciąg rosnący
" ujemna : to malejący
" = 0 : stały
zatem:
| | 3n −12 | | 3n −15 | |
an+1 −an = |
| − |
| =
|
| | 8 | | 8 | |
| | 3 | |
= |
| >0 więc ciąg rosnący
|
| | 8 | |
zad3/
ciąg jest arytmetyczny , jeżeli:
a
n − a
n−1 =
r −−−−−− r −−− stałe i niezależne od n
więc:
1 −
n2 −( 1 −
n−12) =
= 1 −
n2 +1 +
n2 +
12=
=
12 −−−−−−− więc r=
12
ciąg jest arytmetycznym o różnicy
r= 12
zad5/ podobnie jak zad2/
tylko dla geometrycznego:
więc:
policz , q −−− musi być stałe i niezależne od n
jeżeli tak nie jest ? to ciąg nie jest geometrycznym
i właśnie tak będzie: bo to ciąg arytmetyczny o różnicy
r=3
widać "gołym "okiem

zad2/
a
n − a
n−1 = r −−− r ma być stałe i niezalezne od n
sprawdzamy:
n
2 +2 −[( n−1)
2 +2]= n
2 +2 − n
2 +2n −1 −2 = 2n−1
więc r= 2n−1 −−−−−− nie jest stałe i zależy od n
wiec ciąg nie jest arytmetyczny!
widać gołym okiem:
zobacz:
wypisując kilka początkowych wyrazów mamy:
1
2 +2 = 3 2
2 +2 = 6
3
2 +2 = 11 4
2 +2 = 18
więc: 3, 6, 11, 18,.......... niw jest ciągiem arytm.
bo nie ma stałej różnicy między wyrazami!
powodzenia!
23 maj 19:42
tim: Chodziło mi o Tofika
23 maj 19:45
23 maj 19:54
tim: Eta, wyjaśnisz? xD
23 maj 19:58
tim: ..?
23 maj 20:21
sylwia gdańsk: tofik
23 maj 20:21
sylwia gdańsk:
23 maj 20:22
tofik: ja nie widzę w tym nic śmiesznego

, to mój nick internetowy
23 maj 20:23
sylwia gdańsk: a jak mas zna imie

23 maj 20:26
tofik: aha, kurcze przeoczyłem jeszcze dwa zadanka, jakbyście mogli je jeszcze ciachnąć

Oblicz sumę n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego (bn) o różnicy r, jeśli:
b1= −4, r=
12, n =29
Różnica ciągu arytmetycznego (an) jest równa r. Wyznacz wyraz an, jeśli:
=
23, r=
110, n=75
z góry dziękuje
23 maj 20:31
tofik: a na imię mam Mariusz

, może jeszcze wiek i pesel podać



hehe
23 maj 20:32
Eta:
Tofik ...... to imię mojego ukochanego
jamnika 
a Tim o tym wiedział

23 maj 20:34
tofik: aha, osz kurcze

ale się wpakowałem

ale bez obaw, nie jestem psem
23 maj 20:37
Eta:
Mogę Ci przesłać
Chappi .... bo mam w zapasie
23 maj 20:37
sylwia gdańsk: hehehexd nei watpimy w to

23 maj 20:38
tofik: hehe wybacz, ale jadam tylko pedigree


, a tak poważnie to mogę was o te dwa zadanka jeszcze
prosić
23 maj 20:43
Eta:
1/ podstawić tylko do wzoru:
gdzie b
29= b
1 + 28*r
i to wszystko

drugie napisz porządnie , bo nie wiem co to jest =
23 ........
23 maj 20:43
tofik: ok dzięki, nie zapomnij pozdrowić pieska

23 maj 20:46
tim: "Tofik ...... to imię mojego ukochanego jamnika a Tim o tym wiedział"
Ale co za zbieg okoliczności
23 maj 20:47
23 maj 20:51
tofik: a co do tego zadania to mam tak beznadziejnie napisane że nic nie ma przed =23
23 maj 20:52