ciąg arytmetyczny
jey:): czy mógłby mi ktoś pomóc w zadaniu z ciągów

tylko ja nie chce zeby ktos to za mnie rozwiazał
tylko podal mi wskazowki do rozwiazania a potem sparwdzil czy dobrze rozwiazalam
Liczby log
2 (x−2) , log
2 (2x) , log
2 (2x
2) są trzema pierwszymi wyrazami ciągu
arytmetycznego oblicz dwunasty wyraz tego ciągu oraz sume jego dwunastu pierwszych wyrazów
23 maj 11:27
xpt: log2(x−2) = a1 → 2a1 = x−2
Spróbuj wykonać układ równań z takim zapisem (dla pierwszych 3ch wyrazów) i spróbuj obliczyć x.
Masz 4 równania i 4 niewiadome − powinnaś otrzymać wynik.
23 maj 11:32
jey:): no wlasnie ja tez tak chcialkam zrobic a moaj pani profesor powiedziala ze da rade zrobic to
latwej wykorzystujac wzor na srednia arytmetyczna i dlatego nie wiem jak to zrobic
23 maj 11:35
xpt: chyba chodziło jej o to by zapisać coś w tym stylu:
| log2 (x−2) + log2 (2x2) | |
| = log2 (2x) |
| 2 | |
23 maj 11:40
jey:): tak
23 maj 11:45