leo21055: oblicz:
| | dx | | e*cosx dx | |
a∫ |
| − e∫ |
| |
| | cosx | | 1−e2*sin2x | |
gdzie
a − dłuższy promień elipsy
e − minośród
23 maj 21:33
Andrzej: w tej drugiej całce spróbuj podstawić esinx = t, powinno ładnie wyjść
23 maj 22:01
leo21055: | | e*cosx dx | |
dzięki za podpowiedz  podstawiłem jak napisałeś i wyszło mi e∫ |
| = |
| | 1−e2*sinx2 | |
e*ln|esinx| + C jak byś mógł mnie Andrzej sprawdzić to był bym wdzięczny, bo jeszcze tych
całek do końca nie rozumiem czasami
24 maj 16:42
leo21055: poprawka, wcześniej zgubiłem jedynkę i źle mi wyszło. Po nowych przeliczeniach wyszło mi
| | 1 | |
|
| ln|1−esinx| +C czy to teraz będzie dobrze  za poradą Andrzeja podstawiłem |
| | −2sinx | |
| | dt | |
t=esinx ⇒ dt=ecosx dx i wyszło mi e∫ |
| zrobiłem następne podstawienie u=1−t2 |
| | 1−t2 | |
| | dt | | −2t | | dt | | 1 | | −2tdt | |
⇒du=−2tdt oraz e∫ |
| = |
| e∫ |
| = |
| e∫ |
| = |
| | 1−t2 | | −2t | | 1−t2 | | −2t | | 1−t2 | |
| | 1 | | du | | 1 | | e | | 1 | |
|
| e∫ |
| = |
| e*ln|u| +C = |
| *ln|1−t2| +C = |
| *ln|1−esinx| |
| | −2t | | u | | −2t | | −2t | | −2sinx | |
+ C
jeżeli zrobiłem jakieś bardzo podstawowe błędy to proszę o zrozumienie bo dopiero zaczynam
liczyć całki
24 maj 17:55
Jakub: W pewnym momencie zrobiłeś coś takiego
| | dt | | 2tdt | |
2t∫ |
| = ∫ |
| |
| | 1−t2 | | 1−t2 | |
Dokładnie nie przepisałem, ale zrobiłeś coś bardzo podobnego. NIE WOLNO TAK ROBIĆ. Nie ma
wzoru, który by ci pozwalał wciągać do całki lub wyciągać z całki zmienną. Tak można robić
tylko z liczbami, ale nie ze zmiennymi ( x lub t). Gdyby dało się robić tak jak to zrobiłeś,
całkowanie byłoby bardzo proste. Niestety się nie da i całkowanie jest trudne.
Spróbuj rozbić na dwa ułamki tak:
| | dt | | dt | | 1 | | 1 | |
∫ |
| = ∫ |
| = ∫12( |
| + |
| )dt = <−sprawdź (dodaj) |
| | 1−t2 | | (1−t)(1+t) | | 1−t | | 1+t | |
| | 1 | | 1 | |
= 12∫ |
| dt + 12∫ |
| dt = dalej prosto |
| | 1−t | | 1+t | |
24 maj 18:24
leo21055: | | 1 | |
dodawanie się zgadza ale zamiast |
| wyszło mi 2. czyżbym się i tu już mylił  dzięki |
| | 2 | |
za podpowiedz

też tak myślałem ze to będzie źle. A jak podstawie za 1−t=u ⇒ −du=dt i 1+t=v
⇒ dv=dt to wtedy
| 1 | | −du | | 1 | | dv | | 1 | | 1 | |
| ∫ |
| + |
| ∫ |
| = − |
| ln|u| + |
| ln|v| + C to będzie to dobrze |
| 2 | | u | | 2 | | v | | 2 | | 2 | |
zrobione

dalej już nie podstawiam bo już sobie poradze
24 maj 18:43
Jakub: Właśnie dlatego, że po dodaniu wychodzi 2 musiałem dopisać tą
12, tak aby licznik był
| | dt | |
równy 1. Całkuję wyrażenie |
| więc nagle nie może mi się pojawić wyrażenie równe |
| | 1−t2 | |
Reszta ok.
24 maj 19:39
leo21055: aha, już rozumiem dlaczego tak. Wielkie dzięki za pomoc przy tym zadaniu

już teraz wiem co
i jak. Jeszcze raz dzieki
24 maj 19:48