Proszę o pomoc z fizykii
ola: Żaglówka podnosi się na fali od najnizszego do najwyższego położenia w ciągu 2s. Odległość
miedzy dwoma najblizszymi grzbietami fal wynosi 40m. Jaki jest okres, długość i prędkość
rozchodzenia się fali na morzu?
23 maj 15:15
Jakub: Odległość między grzbietami fal to długość fali: λ=40m
Czas podnoszenia od najniższego do najwyższego położenia to połowa okresu fali, czyli cały
okres fali to T=4s.
| | λ | | 40m | |
Prędkość: v= |
| = |
| = 10ms |
| | T | | 4s | |
23 maj 15:31
ola: Dziekuje Jakubie
23 maj 16:21