calka
niunia: ∫(2x+5)10 dx
23 maj 21:00
sylwia gdańsk: uu calki?
23 maj 21:11
sylwia gdańsk: nie mam pojecia
23 maj 21:11
Andrzej: podstaw 2x+5 = t
2 dx = dt
| | 1 | |
i teraz |
| ∫t10 dt policz, dasz radę już ? |
| | 2 | |
23 maj 21:26
leo21055: | | xa+1 | |
wg mnie to będzie podstawienie do wzoru : ∫ xadx = |
| +C czyli |
| | a+1 | |
| | (2x+5)10+1 | | (2x+5)11 | | 1 | |
∫(2x+5)10 dx = |
| +C = |
| + C = |
| (2x+5)11 +C |
| | 10+1 | | 11 | | 11 | |
23 maj 21:28
Andrzej: | | 1 | |
niestety, leo zgubił tą |
| , powinno wyjść 22 w mianowniku |
| | 2 | |
23 maj 21:33
leo21055: a racja, dzięki za poprawienie mnie
23 maj 21:41
niunia: oki dzieki. juz wiem o co chodzi
23 maj 21:49