poratujcie?!
frania: Ola chce za pomocą kserografu zmniejszyc ilustracje o wymiarach 10cm*15cm tak,by zajmowała
jedną czwartą strony,która ma wymiary 18cm*27cm.Aby zmniejszyć prostokątny obraz za pomocą
kserografu,trzeba wskazac,ile procent pierwotnej długosci boku obrazka ma stanowić długość
jego kopii.Jaką wielkość(w procentach)powinna wskazać Ola?
23 maj 21:22
pola: długość:
10cm 100%
−−−−− = −−−−
18*0,25 x
x=45%
szerokość:
15cm 100%
−−−−− = −−−−
27*0,25 y
y=45%
23 maj 21:28
tim: Mamy obrazek: 10 x 15
Kartka: 18 x 27
Zmniejszony obrazek ma mieć wymiar 0,25 * 18 x 0,25 * 27 4,5 x 6,75
Oryginał 10 x 15
Zmiejszony 4,5 x 6,75
10 − 100%
4,5 − z%
z = 45%
Należy pomniejszyć o 65%.
23 maj 21:29
tim: 55% *
23 maj 21:29
pola: tim, pomóż lepiej "kama" bo nie chcę jej w błąd wprowadzić

ciągów sama jeszcze nie umiem za
bardzo... ale się uczę
23 maj 21:31
Eta: 
100% − 45% = 55%

Tim podał poprawną odp
23 maj 21:33
pola: Eto, wiem o tym, ja również dobrze rozwiązałam, wg mnie, tylko że nie podałam odpowiedzi

Wyszło mi 45% zatem, trzeba zmniejszyć o 55%, co jest logiczne

pozdrawiam
23 maj 21:35
Eta:
Wiem, wiem

rozwiązałaś poprawnie, zabrakło tylko odp
23 maj 21:38
Eta: Pola ? jak tam sprawdziłaś tę granicę, którą Ci poprawiałam ?
23 maj 21:39